07.07.2008. / 14:50

Autor: Katarina Zorić

Prijedlog GSV-a

Novo radno vrijeme trgovina

Rekacija HUP-a a na novu regulaciju radnog vremena trgovina prilično je suzdržana, a posebno na odredbe o radnom vremenu

Trgovine u Hrvatskoj radnim danom trebale bi raditi od 6 do 21 sat, a nedjeljom, i to u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca, od 6 do 14 sati. Takav je zakonski prijedlog o novom radnom vremenu trgovina danas podržalo Gospodarsko - socijalno vijeće.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca složili su se s prijedlogom da će ostale mjesece u godini nedjeljom raditi određene trgovine od 7 do 14 sati, dok će od 0 do 24 sata raditi samo benzinske postaje i u sklopu njih prodavaonice na malo.

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor je najavila da će takav prijedlog zakona biti upućen u saborsku proceduru te se pritom nije složila s mišljenjem sindikalnog predstavnika u GSV-u Vilima Ribića koji je u ime Matice hrvatskih sindikata javnih i državnih službi ocijenio da je ograničavanje radnog vremena trgovina rezultat neuspjeha institucija.

Naime, Ribić smatra da se prava zaposlenih u trgovini trebaju štititi drugim mehanizmima, kao što su plaćanje rada nedjeljom, poštivanje kolektivnih ugovora, sudska zaštita i slično.

Odgovorivši kako su po pitanju radnog vremena trgovina najstrože europske države Austrija i Njemačka, Jadranka Kosor je rekla se unatoč tomu ne može reći da njihove institucije ne funkcioniraju.

Rekacija HUP-a a na novu regulaciju radnog vremena trgovina prilično je suzdržana, a posebno na odredbe o radnom vremenu. Predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić obrazložio je to stajalištem da poduzetnicima radno vrijeme ne bi trebao diktirati zakon već tržište.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika