07.07.2008. / 15:42

Autor: Katarina Zorić

GLAVAŠEVA OBRANA:

Rukelj uopće nije bio u Osijeku

Ustvrdivši da je Rukeljov iskaz kontradiktoran njegovim ranijim iskazima iz istrage, Glavaševi branitelji Ante Madunić i Veljko Miljević današnji su iskaz ocijenili neistinitim

Glavaševa obrana danas je prigovorila svjedočenju Ljepojka Rukelja, prvog svjedoka koji je Glavaša označio kao zapovjednika tzv. Prištapske čete i time ga povezao s ubojstvima srpskih civila u garaži tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu i na obali Drave.

Ustvrdivši da je Rukeljov iskaz kontradiktoran njegovim ranijim iskazima iz istrage, Glavaševi branitelji Ante Madunić i Veljko Miljević današnji su iskaz ocijenili neistinitim.

Pozivajući se na dokumentaciju koju navodno posjeduje prvooptuženi Glavaš Madunić je ustvrdio da svjedok u vremenu opisanom u optužnici, u kolovozu 1991., uopće nije bio u Osijeku, nego na bojišnici u Laslovu.

"Smatram da je sudsko vijeće ovu dokumentaciju trebalo prihvatiti kao valjane dokaze jer je iz nje vidljivo da nije mogao biti očevidac događaja koje je opisivao", kazao je Madunić. Njegove je tvrdnje potvrdio i Glavaš ističući da je Rukeljov iskaz potpuno lažan.

Obrana je predložila i ispitivanje svjedoka koji bi trebali potvrditi gdje se točno Rukelj nalazio u ljeto 1991.. Državno odvjetništvo složilo se s prijedlogom, ističući kako je za slučaj neophodno utvrditi sve činjenice.

Osim što je potvrdio da je Glavaš zapovijedao tzv. Prištapskom četom, Rukelj je kazao da je kao pripadnik te jedinice znao za zarobljavanja i mučenja civila u garaži tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu kojemu je na čelu bio Glavaš. Potvrdio je i da je među braniteljima tada kružila priča da su zarobljenici "na kraju završili u Dravi".

Rekavši da je krunski svjedok Krunoslav Fehir pucao u žrtvu "garaže" Čedomira Vučkovića, Rukelj je naglasio se Fehir i hvalio da je ubijao civile na Dravi. Rekao je da se nakon toliko godina ne može sjetiti na koji se način Fehir hvalio svojim nedjelima jer se nisu puno družili, ali da je siguran da je takve priče "čuo u prolazu".

Rukelj je svjedoičio gotovo pet sati te se prisjetio i tadašnjeg zapovjednika kriznog stožera za Slavoniju i Baranju Vladimira Šeksa. Rekao je da je jednom bio toliko pijan da su ga vojnici morali nositi, ali i ustaškog znakovlja na odorama vojnika koji su branili napadnuti grad.

"Fehir je imao kapu sa slovom U koju sam i ja nosio", kazao je svjedok koji tvrdi da je Glavaš kasnije naredio da se ta oznaka skine i zamijeni "šahovnicom".

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Krunoslava Ižarkovića i Milana Šipoša.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika