07.07.2008. / 16:38

Autor: Katarina Zorić

REKACIJA UDOVICE REIHL KIR NA PRESUDU GUDELJU

"Nisam zadovoljna, treba kazniti naručitelje ubojstva"

"Ovdje mora svima biti jasno da je riječ o naručenom ubojstvu jer je Gudelja svih ovih godina štitio kompletan sustav", ističe Jadranka Reihl Kir

"Nisam zadovoljna presudom Antunu Gudelju jer je 20 godina premalo za trostruko ubojstvo. Međutim, protiv zakona ne možemo ništa jer se ubojstvo dogodilo u vrijeme kada je to bila najveća kazna", rekla je za Nacional.hr Jadranka Reihl Kir, udovica ubijenog načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira.

Jadranka Reihl Kir danas nije bila nazočna čitanju presude na Županijskom sudu u Osijeku zbog, kako kaže, protesta. "Nisam zadovoljna tijekom suđenja jer nisu prihvaćeni predloženi svjedoci koji ukazuju da postoje nalogodavci ubojstva. Među predloženim svjedocima bio je i Slavko Degoricija koji je 1991. godine bio zamjenik ministra unutarnjih poslova. On je Josipu rekao da mora otići iz Osijeka kako ne bi nastradao", kaže Jadranka Reihl Kir.

Ističe da za nju pravda nije zadovoljena i smatra da Državno odvjetništvo treba pokrenuti istražni postupak i podići optužnicu protiv naručitelja ubojstva. "Nekoliko je svjedoka ukazivalo da su postojali nalogodavci. Jedna od njih je i Angelina Ratković koja je tog 1. srpnja kada je moj suprug išao na pregovore u Tenju vidjela i prepoznala Branimira Glavaša", kaže udovica ubijenog načelnika osječke policije.

Najavljuje da će i dalje prikupljati dokazne materijale, ali, kako kaže, sve daljnje postupke treba napraviti Državno odvjetništvo. "U svakom slučaju ovdje mora svima biti jasno da je riječ o naručenom ubojstvu jer je Gudelja svih ovih godina štitio kompletan sustav", zaključuje Jadranka Reihl Kir.

Antun Gudelj nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, Gorana Zobundžije, Milana Kneževića i teško ranjavanje Mirka Tubića 1. srpnja 1991. godine.

Obrazlažući presudu, sudac Damir Krahulec istaknuo je da je tijekom sudskog postupka dokazano da je Antun Gudelj znao da Josip Reihl Kir kao načelnik policije, Goran Zobundžija, potpredsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek, Milan Knežević, skupštinski odbornik, i Mirko Tubić, predsjednik MZ-a Tenje idu na pregovore u Tenju, gdje su pobunjeni Srbi stavili barikade na putu prema Osijeku, zbog čega su ubojstva kao i pokušaj ubojstva okvalificirani kao bezobzirni.

Za svu trojicu ubijenih Gudelj je dobio po 20, a za pokušaj ubojstva 10 godina zatvora, kazao je Krahulec, dodavši kako mu je nakon vijećanja Sudsko vijeće izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina te donijelo odluku o produljenju pritvora do pravomoćnosti presude, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Ubojstva i pokušaj ubojstva počinjeni su pri smanjenoj ubrojivosti jer su Gudelju na nadzornoj točki, gdje je bio kao pripadnik pričuvnog sastava policije, dolazile neprovjerene informacije o stradanju oca, majke i stanju kuće.

Gudelj je znao tko se nalazi u Kneževićevu automobilu, te je bio ljut na Reihla Kira i Zobundžiju što kao Hrvati idu na pregovore sa Srbima Kneževićem i Tubićem. Iako je vidio rotirajuće svjetlo, prišao je cesti i s 10 metara udaljenosti iz kalašnjikova u automobil rafalno ispalio 30 metaka. Od posljedica teških ranjavanja sva trojica su ubrzo umrla, a teško ranjeni Mirko Tubić je preživio, kazao je Krahulec.

Gudelj je u odsutnosti 1994. već osuđen na 20 godina zatvora, a kad je iz Australije izručen 1996., na njega je 1997. primijenjen Zakon o oprostu. Treće suđenje počelo je lani u listopadu, nakon što su australske vlasti u srpnju Gudelja izručile Hrvatskoj, od kada se i nalazi u osječkom zatvoru.

Odvjetnik Antuna Gudelja, Domagoj Rešetar, rekao je kako presudu ne može komentirati, no da će žalbu sigurno uložiti "jer je to tek prva runda".

"Sud je snimku vidio, pa nema govora o vršenju pritiska"

Nakon što je na Novoj TV u emisiji 10 do 8 objavljena snimka Mirka Tubića, Gudeljev odvjetnik Domagoj Rešetar podnio je kaznenu prijavu protiv Jadranke Reihl-Kir i njezina odvjetnika Slobodana Budaka.

"Neka radi što želi. Kaže da sam na taj način htjela vršiti pritisak na pravosuđe. Ne znam kako bih ja mogla vršiti pritisak s obzirom na to da je tu snimku prvo imalo Državno odvjetništvo, a potom i sud koji su je vjerojatno i pogledali. Pitam se kako nitko od nadležnih institucija nije odgovarao jer je Županijski sud u Osijeku po službenoj dužnosti trebao pozvati Tubića i saslušati kao oštećenu osobu, ali to nisu napravili. Nama je tada jedino preostalo otići kod Tubića i napraviti tu snimku", pojašnjava Jadranka Reihl Kir.

Vezane vijesti

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj Antuna Gudelja, nepravomoćno osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira, Gorana Zobundžije,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika