07.07.2008. / 16:45

Autor: Petra Horvat

SAD

Nad Atlantikom prvi ovogodišnji uragan Bertha

Atlantsko-karipska olujna sezona traje od 1. lipnja do kraja studenog, a uragani se najčešće javljaju tijekom kolovoza i rujna

Prvi uragan nad Atlantskim oceanom u ovogodišnjoj olujnoj sezoni stvorio se danas stotinama kilometara daleko od SAD-a, a još je prerano za procjenu hoće li ugroziti kopno. Uragan nazvan Bertha jutros se oko 11 sati po srednjoeuropskom vremenu nalazio 1365 kilometara istočno od sjevernih Leewardovih otoka u Karibima i kretao se u smjeru zapada-sjeverozapada brzinom od 28 kilometara na sat. Nacionalni meterološki centri pretpostavljaju kako će Bertha ovih dana ojačati.

Tropska se oluja počinje smatrati uraganom kada olujni vjetrovi dosegnu brzinu od 120 kilometara na sat. Prva oluja koja je ove godin dobila ime bio je Artur, no on je nastao 31. svibnja, odnosno dan prije službenog početka olujne sezone. Artur je pogodio poluotok Jukatan.

Energetska tržišta pomno prate atlantske oluje još od razornih uragana u sezoni 2004. i 2005. kada su stradale naftne platforme u meksičkom zaljevu. Te je sezone od posljedica uragana Katrina stradao New Orleans.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika