08.07.2008. / 08:42

Autor: Plamenko Cvitić

Hrvatsko novinarsko društvo

Osveta lijenih marginalaca

HND se želi baviti i onima koji nisu njihovi članovi, što je apsurdno

Odvjetnički tim NCL Media Grupe pokrenut će preispitivanje zakonitosti pravnih akata Hrvatskog novinarskog društva (HND) i načina donošenja odluka, ne zato što bi neki njeni djelatnici bili zainteresirani za članstvo u HND-u, nego zato što želi institucionalnim putem potaknuti tijela HND-a da ubuduće postupaju zakonito i objektivno, i to samo prema novinarima koji žele biti njihovi članovi, a ostale puste na miru. Isto tako, NCL Media Grupa prekida sve odnose s HND-om, jer HND poslijednjih godina stalno pretendira da bude arbitar cjelokupnom novinarstvu u Hrvatskoj, što je apsurdno s obzirom na to u što se ta udruga pretvorila.

Većina najuglednijih novinara ga je napustila, Društvo se posvađalo s brojnim novinarima i izdavačima, koji su javno rekli da ne žele s njim imati više posla, a u HND se institucionalno uvukla grupa neradnika. Posljednji slučaj zbio se prošlog tjedna, kad je HND objavio da je Vijeće časti jednoglasno isključilo Ivu Pukanića, predsjednika uprave NCL Media Grupe zbog teksta objavljenog prije devet mjeseci!? Isključili bi i Nacionalova novinara Berislava Jelinića da je, kako tvrde, plaćao članarinu i imao status člana.

Nacional je prošlog tjedna poslao vodstvu HND-a niz pitanja o ovom slučaju, ali do zaključenja ovog broja odgovore nije dobio. Zanimljivo je da neki članovi Vijeća časti HND-a zbog nekih svojih razloga ne podnose ni Pukanića ni Nacional. Stipe Alfier, uposlenik HTV-a, zajedno je sa Zoranom Šprajcom u aferi oko Mirjane Pukanić prekršio je Etički kodeks HRT-a, pa su obojica još sredinom travnja prijavljeni ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću Dakako, Alfier nije u raspravi o Pukaniću pokazao ni elementarnu pristojnost da bude suzdržan pri glasovanju. Inače, Šprajca je vodstvo HTV-a u ponedjeljak, 7. srpnja, suspendiralo na tjedan dana zbog svađe s urednicom informativnog programa Hloverkom Novak Srzić.

Nacional je više puta kritički pisao o tjedniku Feral Tribune, u kojem je predsjednik HND-ova Vijeća časti Drago Hedl donedavno radio. Možda i zato za njega nije bilo puno dileme kad se pojavila prilika za neutemeljeno javno blaćenje djelatnika NCL Media Grupe. U Vijeću časti je i još jedan zaposlenik Ferala, fotograf Ognjen Alujević.

Pukanić i Nacional samo su na kraju niza ljudi i medija s kojima se grupica iz HND-a obračunavala, od Matije Babića i portala Index, ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića pa sve do kompletnog uredništva Večernjeg lista koje je prekinulo sve odnose s HND-om. Glavnu riječ u HND-u godinama vode drugorazredni novinari. Teško se prisjetiti kad je aktualni šef HND-a Zdenko Duka objavio zapaženi novinarski tekst, često je mijenjao poslodavce, uglavnom zato što nije zadovoljavao profesionalne standarde. Krajnji je rok da ta grupa marginalnih tipova, koja je uzurpirala HND, prestane iz njega gnjaviti novinare koji rade. Ako već to želi, neka se bavi novinarima koji su članovi HND-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika