09.07.2008. / 08:28

Autor: Mislav Šimatović

Poslovni krah

U četiri godine profit HEP-a pao za pola milijarde kuna

Sudeći prema prvom ovogodišnjem financijskom izvješću Hrvatske elektroprivrede (HEP), taj državni monopolist u proizvodnji i distribuciji električne i toplinske energije u velikoj je krizi.

Gubitak HEP-a u prva tri mjeseca 2008. iznosio je 119,37 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju tvrtka imala 10 milijuna kuna dobiti. Pritom su prihodi povećani za 8 posto, na 2,8 milijardi, dok su rashodi veći za 13,2 posto i iznosili su 2,9 milijardi kuna.

U HEP-u kažu da glavni razlog povećanja rashoda, time i gubitaka u poslovanju, leži u povećanim troškovima za sirovine koji su iznosili 1,7 milijardi kuna, što je 38 posto više nego u prvom lanjskom kvartalu. U HEP-u se, kao i prethodnih godina, pravdaju činjenicom da je cijena struje u RH ostala nepromijenjena, dok su drastično porasle cijene loživog ulja i plina.

Gledajući unazad četiri godine, otkako je na čelu HEP-a Ivan Mravak, profit te kompanije pao je za više od pola milijarde kuna. HEP je 2004., u prvoj godini Mravkova mandata, ostvario profit 439 milijuna kuna, uz prihod od 8,8 milijardi. Uz prihode koji su godinu dana kasnije povećani na 9,9 milijardi kuna, profitabilnost je ostala na istoj razini.

U 2006. dobit je pala na 241 milijun kuna. Istovremeno, u HEP-u su se hvalili da je te godine kompanija ostvarila dotad najveće poslovne prihode - 10,2 milijarde kuna.

Najgori poslovni rezultat HEP je zabilježio prošle godine. Neto dobit pala je za 89 posto, na 26 miljuna kuna.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika