08.07.2008. / 09:25

Autor: Nina Tomljanović

SAD

Zvonko Bušić pomilovan nakon 32 godine

62-godišnji Imoćanin, pooznatiji pod nadimkom Taik je predvodio skupinu hrvatskih političkih aktivista10. rujna 1976.godine

Nakon 32 godine provedene u zatvoru, američka savezna Komisija za pomilovanje donijela je odluku da oslobodi hrvatskoga najpoznatijeg emigranta Zvonka Bušića. "U svojoj posljednjoj odluci Komisija za pomilovanje SAD naredila je pomilovanje Zvonka Bušića s 20. srpnja", izjavio je glasnogovornik Komisije Thomas Hutchinson.

62-godišnji Imoćanin, pooznatiji pod nadimkom Taik je predvodio skupinu hrvatskih političkih aktivista10. rujna 1976.godine. Oteli su putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na neovisnost Hrvatske.

Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku.Prije otmice, skupina hrvatskih političkih aktivista je u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavila bombu, a informacije o njoj su proslijedili preko pilota. Prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je američki policajac Brian Murray.

Bušić je godinu poslije (1977.) osuđen na doživotni zatvor, no ipak 20. srpnja će biti pušten na uvjetnu slobodu iz zatvora Terre Haute u Indiani u kojem su telefonski pozivi i pošta ograničeni i nadzirani, posjeti svedeni na četiri sata mjesečno, a međusobna komunikacija zatvorenika mora se odvijati na engleskom jeziku. Bušić je u tom zatvoru bio jedini nemuslimanski zatvorenik uz jednog kolumbijskog militanta. U Terre Haute je premješten iz federalnog zatvora Allenwood u Pennsylvaniji.

U srpnju će biti prebačen u pritvor Imigracijske službe (INS), koja treba donijeti nalog o njegovoj deportaciji, bez prava na povratak u SAD.

"On će biti prebačen u pritvor Imigracijske službe (INS) koja je ovlaštena donijeti nalog o deportaciji. Ako se nalog o deportaciji izvrši, uvjet je da se više nema pravo vratiti u SAD", rekao je predsjednik Komisije.

Glasnogovornik Thomas Hutchinson je kazao kako je Bušićevo saslušanje pred Komisijom za pomilovanje održano u svibnju te da ga je komisija posjetila u zatvoru. Dodao je kako će daljnji nadzor nad uvjetnom slobodom za Bušića preuzeti hrvatske vlasti.

Sredinom 2006. godine Bušiću je bio odbijen zahtjev zab pomilovanje, a novi termin za razmatranje zahtjeva mu je srpanj ove godine.

Odluku o oslobođenju sada, u odnosu na odbijanje iz 2006. godine, Hutchinson objašnjava kazavši da su su zločini koje je počinio "prilično gnjusni" - otmica zrakoplova, eksplozija bombe u kojoj je ubijen jedan policajac, a drugi teško ranjen - i da je "zbog toga odslužio preko mjere od 30 godina".

Bušićevom presudom iz 1977. oslobađanje je predviđeno nakon 30 godina, a odslužio je 32.

Na upit da li je teroristički napad SAD 11. rujna 2001.bacio u drugi plan Bušićev izlazak pred Komisiju za pomilovanje te da li je utjecao na odluku da ga se zadrži u zatvoru dvije godine dulje od presudom predviđene kazne, Hutchinson odgovara: "Teško bih mogao reći da je to imalo neke veze. To treba biti individualna odluka. Najvažniji je kod odluke napredak pojedinca u zatvoru, da se utvrdi je li on u stanju voditi život u skladu sa zakonom".

Dodao je kako je činjenica da je Hrvatska danas neovisna država, za što se Bušić borio, pridonijela odluci o pomilovanju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika