08.07.2008. / 15:00

Autor: Petra Horvat

Privatizacija Ine

Kajin: Sabor se mora usprotiviti zamjeni Ininih dionica s MOL-ovima

Kajin smatra kako je priča o mogućoj zamjeni dionica Ine i MOL-a puštena kako bi odvukla pažnju javnosti sa činjenice da će Hrvatska time izgubiti energetsku neovisnost

Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a, danas je prozvao sve uprave Ine od 1990. do danas, te sve državne dužnosnike koji su u različitim vladama odlučivali o privatizaciji Ine, optužujući ih kako su odgovorni za uništavanje te nacionalne naftne kompanije. Kajin je prozvao i Sabor od kojeg zahtjeva da se usprotivi zamjeni Ininih dionica s onima mađarskog MOL-a.

Osvrčući se na nagađanja o kontroverznoj zamjeni dionica, Kajin je istaknuo kako je Ina prije 18 godina bila toliko jaka da je mogla kupiti i MOL i OMV, a danas je, prema Kajinovim riječima, lovina zahvaljujući direktorima koji su sudjelovali u isisavanju kompanije i gurali je u privatizaciju kako bi zaštitili svoje pozicije. IDS-ovac je istaknuo kako se pita u čijem je interesu opskurna privatizacija Ine, podsjećajući kako niti jedan direktor velikih hrvatskih tvrtki, nakon njihove privatizacije, nije smijenjen. "Jesu li Inini direktori vodili privatizacijske poslove zbog kompanije ili zbog sebe?", pitao se Kajin.

"Ivo Sanader je puštanjem priče o mogućnosti da se privatizacija Ine dovrši zamjenom njezinih dionica u državnom vlasništvu za dionice MOL-a, bacio ješku za koju su se uhvatili i oporba i sindikati", rekao je Kajin i dodao kako je time u drugi plan gurnuta priča da će Hrvatska privatizacijom Ine i planiranom privatizacijom HEP-a izgubiti energetsku neovisnost. Kajin je ocijenio i kako je prodaja 20 posto plus jedna dionica Ine mađarskom MOL-u, koji je time stekao upravljačka prava, potpuna pogreška koja će Hrvatsku pretvoriti u državu ograničenog suvereniteta.

"Kao što je privatizacijom upropaštena Ina, koja dans vrijedi samo milijardu eura, tako će biti upropašten i HEP", ocijenio je Kajin i pozvao Sabor da se usprotivi zamjeni dionica Ine i prodaji HEP-a.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika