08.07.2008. / 15:17

Autor: Dario Bender

Državne granice

Rusija i Japan i dalje bez dogovora o razgraničenju

Glavni problem su Kurilski otoci, sporni teritorij zbog kojeg te dvije zemlje još uvijek nisu potpisale mirovni sporazum od kraja drugog svjetskog rata

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i japanski premijer Jasuo Fukuda nisu uspjeli napraviti neki značajan napredak o teritorijalnom razgraničenju tih dvaju zemalja. Glavni problem su Kurilski otoci, sporni teritorij zbog kojeg te dvije zemlje još uvijek nisu potpisale mirovni sporazum od kraja drugog svjetskog rata.

Sovjetski Savez je okupirao taj prostor za vrijeme Drugog svjetskog rata, no Japanci tvrde da je ta okupacija bila protupravna, te traže povratak otoka Iturup, Kunashir, Shikotan i arhipelaga Habomaj, kao uvjet potpisivanja mirovnog sporazuma. Rusija i Japan potpisali su prvi sporazum još 1956. godine, kada su uspostavljeni prvi diplomatski odnosi, i tada je predviđen nastavak pregovora oko razgraničenja, no više od 50 godina nije bilo značajnijeg napretka u pregovorima.

Moskva je spremna voditi pregovore na osnovu sporazuma iz 1956. godine, nakon što je Rusija izrazila spremnost na predaju otoka Shikotan i arhipelaga Habomaj. Ruski predsjednik je na sastanku osam najrazvijenijih zemalja svijeta izrazio zadovoljstvo napretkom rusko-japanskih odnosa, za koje je rekao da se razvijaju dinamično te je pozitivno reagirao na prijedlog Fukude o japanskim ulaganjima na područje ruskog istoka i Sibira u sklopu programa ''zelene investicije'' . Naredni sastanak će se održati u sklopu summita Organizacije za azijsko-pacifičku suradnju, u listpadu ove godine u Peruu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika