08.07.2008. / 18:43

Autor: Hrvoje Šimičević

Otvoreno pismo

Štrok Kajinu: Vaši argumenti su politički jeftini

Štrok u otvorenom pismu upućenom zastupniku IDS-a, kritizira njegov govor u Saboru, 'u kojem se Kajin podsmjehuje onomu koji prijavljuje korupciju', što predsjednik JLH-a ocjenjuje obeshrabrujućim za druge rijetke pojedince 'koji će se sad naći pred dilemom da li prijaviti korupciju ili ne'

Predsjednik uprave Jadranskih luksuznih hotela (JLH) Goran Štrok uputio je otvoreno pismo IDS-ovom saborskom zastupniku Damiru Kajinu u kojem mu odgovara 'na dio teza' koje je Kajin iznio za vrijeme rasprave o antikorupcijskoj strategiji u Saboru. Naime, Kajin se tada između ostalog osvrnuo na slučaj privatizacije hotela Excelsior čiji je vlasnik Štrok, koji u otvorenom pismu zamjera zastupniku IDS-a što je s omalovažavanjem komentirao njegov 'pokušaj borbe protiv korupcije'.

Podsjetimo, predsjednik JLH-a prijavio je pokušaj mita koji se dogodio u procesu obnove Hotela Bellevue u Dubrovniku. Tada je od njega traženo 200 tisuća eura mita. Prije mjesec dana, Štrok je također sudjelovao na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, odakle je pozvao druge gospodarstvenike na prokazivanje korupcije. Kajinov nastup u Saboru, 'u kojem se podsmjehuje onomu koji prijavljuje korupciju', Štrok je ocijenio obeshrabrujućim za druge rijetke pojedince 'koji će se sad naći pred dilemom da li prijaviti korupciju ili ne.'

Nacional.hr donosi u cijelosti otvoreno pismo predsjednika JLH-a Gorana Štroka


Poštovani gospodine Kajin,

Osjećam se obveznim radi ugleda svoje tvrtke i mene osobno javno Vam odgovoriti na dio teza koje ste iznijeli tijekom trajanja rasprave o antikorupcijskoj strategiji u Hrvatskom saboru, odnosno na dio u kojem spominjete privatizaciju hotela Excelsior i moje ime.

Iznenađen sam Vašim govorom u kojem s podsmijehom govorite o mom pokušaju borbe protiv korupcije u državnoj administraciji. Vjerujem da bi se rijetko u svijetu našao primjer da zastupnik u parlamentu svoje države zamjera gospodarstveniku to što je javno prokazao slučaj korupcije. Dok se u svim demokratskim državama razotkrivanje korupcije podupire, u našem Parlamentu se očito odmah nalaze razlozi da se takav pokušaj omalovaži. I to nakon, što sam na sjednici Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije dobio javnu potporu i zahvalu od, između ostalih, gospođe Lovrin ministrice pravosuđa i gospodina Dinka Cvitana, ravnatelja USKOK-a, a isto tako i od velikog kruga hrvatskih gospodarstvenika, a i javnosti poznatih i nepoznatih građana, koji su me zaustavljali na ulici i čestitali.

Jasno mi je da Vaš stav neću promijeniti i osobno me uopće ne smeta ako ste krivo protumačili moje namjere. Ključno je pitanje kako taj Vaš stav djeluje na sve one gospodarstvenike i druge građane koji se svakodnevno susreću s korupcijom. Odgovorit ću Vam odmah iz osobnog iskustva - naći će se pred dilemom prijaviti korupciju ili ne.

Vaša poruka je potpuno obeshrabrujuća, budući da i ovakve rijetke primjere koji su prokazali korupciju banalno svodite na spregu državne vlasti i krupnog kapitala.

Moram se osvrnuti i na Vašu izjavu da sam 'dobio hotel Excelsior od tadašnje koalicijske Vlade za mali novac'. Pri tome bez ikakve stručnije analize, upravo politički jeftino, uspoređujete prihod hotela u 2008.godini i vrijeme kad sam od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupio, a ne 'dobio' većinski paket dionica hotela Excelsior, a prema uvjetima javnog natječaja. S obzirom na moje iskustvo i poslove širom svijeta, tvrdim da samo u Hrvatskoj kada s državom sklapate poslove, u ovom slučaju s Fondom za privatizaciju, ide i obveza da nebrojeno puta javnosti morate dokazivati da kupljeno niste 'dobili' i da niste u sprezi s vladajućom političkom strankom. Zato Vas molim da prije nego slijedeći put budete raspravljali ili javno govorili o mojim poduzetničkim aktivnostima u Hrvatskoj, a posebno o kupnji većinskog paketa dionica Hotela Excelsior prvo pronađete istinite odgovore na slijedeća pitanja:

1.Zašto su propao jedan javni natječaj za prodaju većinskog hotela Excelsior d.d. prije natječaja na kojem je odabrana moja ponuda?
2. Zašto je neovisni revizor, a prije nego se uopće znalo tko će biti kupac hotela Excelsior, utvrdio da su u tvrtki Excelsior d.d. ispunjeni svi uvjeti za stečaj? (Ovaj podatak konstatira i Državna revizija u svom izvješću o pretvorbi i privatizaciji Hotela Excelsior iz rujna 2002. godine.)
3. Moja ponuda za Hotel Excelsior d.d. je uključivala kupnju dionica tvrtke za iznos od 1,1 milijun DEM (što je dvostruko veći iznos od traženog prema natječaju), zatim 6 milijuna DEM za ukupna dugovanja prema financijskim institucijama RH i dobavljačima, te garanciju na iznos od 35 milijuna DEM, čime je oslobođena garancija izdana od strane Republike Hrvatske na iznos od 35 milijuna DEM za Hotel Excelsior. Tko bi nadoknadio RH razliku od nešto više od 5 milijuna DEM da je umjesto moje odabrana slijedeća ponuda? Tko bi odgovarao za odluku u kojoj bi tadašnja Vlada morala izdvojiti 5 milijuna DEM na ime državne garancije?
4. Zašto do sada nitko nije pokrenuo niti jedan postupak radi poništenja privatizacije hotela Excelsior?
5. Zašto nikada nitko nije odgovarao za milijunske iznose utrošene u skandalozno izvršenu obnovu hotela 1997.godine od strane tadašnjeg većinskog vlasnika Dubrovačke banke d.d.? Zašto nitko nije istražio gdje su zapravo završila sredstva namijenjena obnovi kad sam već u prvoj godini, nakon što sam kupio hotel Excelsior morao investirati 3 milijuna EURa kako bi hotel barem približno zadovoljavao kategoriju 4 zvjezdice?

Uvaženi zastupniče, odgovore na ova pitanja pronaći ćete u nebrojeno mojih dokumentiranih izjava, koje nikada nitko nije uspio pobiti kvalitetno osim u jalovom saborskom traču. Ponovit ću još jednom poznatu hrvatsku narodnu izreku, da devet puta izgovorena laž, deseti put postaje istina.

Na sreću moje tvrdnje s kojima tijekom svih ovih godina izlazim u javnost tako su lako provjerljive da ih ne treba devet puta lažno izgovarati. Ostvareni ukupni prihod 32 milijuna EURa u 2007. godini, prosječna cijena po sobi 134,67 EUR (ili dvostruko više od prosjeka Hrvatske) i 160 milijuna uloženih sredstava u kapitalne investicije, od čega samo u Excelsior više od 25 milijuna EUR, kao i društveno i socijalna komponenta tvrtke, kojom sam na čelu, daju se iščitati iz javno dostupnih podataka na hrvatskoj burzi i drugim javnim institucijama, te javnim prezentacijama rezultata poslovanja tvrtki kao što je na primjer Horwath Consulting (što Vam dostavljamo u privitku).

A što se tiče Liburnia Riviera Hotela nudim Vam na razmišljanje još jedan provjerljiv podatak. Ukupni prihod 15 hotela LRH u prošloj godini iznosio je 28 milijuna EURa, a ukupni prihod 5 hotela hotelske grupacije JLH za isto razdoblje iznosio je 32 milijuna EUR.

Na kraju želim istaknuti da što se tiče Liburnija Riviera Hotela postoji samo jedan dogovor i samo jedan odgovor a taj je da ću budem li u prilici utjecati na poslovanje hotela u LRH u razumno vrijeme ostvariti takve rezultate koji će se moći uspoređivati s rezultatima ostvarenim u Dubrovniku, a što Opatija svakako zaslužuje.


S poštovanjem,

Goran Štrok,
Predsjednik Uprave

Vezane vijesti

Milanovićeva vlada se ne snalazi i još nije počela vladati

Milanovićeva vlada se ne snalazi i još nije počela vladati

Neki će reći da Damira Kajina, potpredsjednika IDS-a, još nitko nije obavijestio da je vlast nedavno osvojila koalicija u kojoj sudjeluje njegova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika