08.07.2008. / 19:51

Autor: Hrvoje Šimičević

Nakon dvije godine

Slovenija će omogućiti pregovore o ribarstvu

Do blokade ovog poglavlja došlo je 2006. godine, nakon što je slovenska strana izrazila nezadovoljstvo hrvatskom provedbom nekih dijelova Sporazuma o pograničnoj suradnji, svojevrsna kulminacija problema uslijedila je nakon što je Hrvatska ove godine aktivirala dugo najavljivani ZERP

Slovenska strana danas je objavila kako je spremna omogućiti otvaranje poglavlja o ribarstvu kojeg Hrvatska mora regulirati u pregovorima s Europskom unijom, dvije godine nakon što je vetom stopirala jedan od delikatnijih pregovaračkih djelova u predpristupnom procesu. Vijest o deblokiranju poglavlja o ribarstvu objavljena je nakon bilateralnog sastanka koji se održao u Brdu kog Kranja između hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i slovenskog mu kolege Dimitrija Rupela.

Podsjetimo, do blokade poglavlja koji se prvenstveno odnosi na režim ribarstva, došlo je 2006. godine, nakon što je slovenska strana izrazila nezadovoljstvo hrvatskom provedbom nekih dijelova Sporazuma o pograničnoj suradnji, a do svojevrsne kulminacije problema došlo je nakon što je Hrvatska ove godine aktivirala dugo najavljivani ZERP.

"U našem predsjedanju EU Hrvatska je otvorila četiri poglavlja, jednako kao tijekom portugalskog predsjedanja, a danas smo dogovorili i otvaranje poznatog poglavlja o ribarstvu. Slovenija nikada nije zaustavljala Hrvatsku na putu prema EU", kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Rupel nakon današnjeg sastanka, piše Jutarnji list. S druge strane, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković pokazao je znatniju suzdržanost na retoriku o cjelokupnom učinku Slovenije na Hrvatski pristup Uniji za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja. “Slovensko predsjedanje je ostavilo dovoljno prostora kako bi Hrvatska do jeseni 2009. završila pregovore s EU”, kazao je Jandroković.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika