09.07.2008. / 09:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Promjena retorike

Sarkozy ipak ide na Olimpijske igre

Sarkozy je posjet Pekingu najavio nakon sastanka s kineskim predsjednikom Huom Jintaoom ma sastanku osam najrazvijenijih zemalja G8 u Japanu, a u mnogočemu njegova promjena mišljenja uzkrokovana je činjenicom da je Francuska prije tjedan dana pruzela predsjedanje Unijom

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ipak će sudjelovati na svečanosti otvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara u Pekingu. Time je promijenio potpuno suprotnu retoriku koju opotrebljava poslljednja dva mjeseca, motiviranu ponašanjem kineskih vlasti u Tibetu. Sarkozy je posjet Pekingu najavio nakon sastanka s kineskim predsjednikom Huom Jintaoom ma sastanku osam najrazvijenijih zemalja G8 u Japanu, a u mnogočemu njegova promjena mišljenja uzrokovana je činjenicom da je Francuska prije tjedan dana preuzela predsjedanje Unijom. Naime, Sarkozy bi u Pekingu trebao predstavljati ostale članice Europske unije.

Nakon što su početkom godine izbili neredi u Tibetu, u kojem su posljednjih pola stoljeća kineske vlasti, u znak solidarnosti brojni su se prosvjednici pridružili tibetancima u gotovo svim svjetskim metropolama, prosvjedujući paralelno s pronašanjem olimpijske baklje. Nakon što su za sve inozemne novinare u Tibetu zabranili ulaz, a vlada u egzilu i duhovni vođa Dalaj lama uporno ukazivali na tragične posljedice krvavih gušenja prosvjeda, oglasili su se i svjetski političari.

Sarkozy i britanski premijer Gordon Brown bili su jedni od prvih koji su najavili bojkot igara, a Angela Merkel i dalje je ostala pri stavu da neće sudjelovati na svečanosti otvaranja, kao i kanadski premijer Stephen Harper. Predsjednik SAD-a George Bush najavio je svoj dolazak na Olimpijske igre.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika