09.07.2008. / 12:21

Autor: Petra Horvat

Diplomacija

Srbija vraća veleposlanike u zemlje koje su priznale Kosovo

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače, nakon čega je Srbija povukla veleposlanike iz više od 30 zemalja

Prema saznanju beogradskog lista Danas, nova bi srpska vlada do kraja srpnja mogla vratiti veleposlanike u zemlje koje su priznale neovisnost Kosova. Kao povod takvoj odluci, koja odudara od dosadašnjeg plana da se veleposlanici vrate tek u rujnu nakon sjednice Opće skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o Kosovu, navodi se predstojeća ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU-om (SSP), kao i ubrzanje procesa dobivanja statusa kandidata za EU.

"Ratifikacija SSP-a i status kandidata za EU nemogući su bez punih diplomatskih odnosa", ocijenio je Milan Simurdić, bivši veleposlanik SRJ u Hrvatskoj. Simurdić je dodao i kako izlaganje novog premijera Srbije pred parlamentom ukazuje na mnogo realniji pristup vanjsko-političkim ciljevima, kao i na to da je proces vraćanja veleposlanika pokrenut.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je kako Srbija mora pojačati diplomatske napore, no kako veleposlanici neće biti vraćeni u ovom trenutku. Jeremić je dodao i kako će diplomatski pristup Srbije biti dinamično sagledan i po potrebi mijenjan, te kako je cilj optimalizacija resursa i učinaka.

Ivo Visković, profesor srpskog Fakulteta političkih znanosti, navodi kako je povlačenje veleposlanika iz zemalja koje su priznale neovisnost Kosova zapravo bila najblaža moguća reakcija Srbije, no smatra kako time nije načinjena velika diplomatska šteta.

Kosovo je do sada priznalo 18 od 27 članica EU, a od europskih zemalja koje nisu članice EU Kosovo su priznale Švicarska, Island, Norveška i Hrvatska, dok se neovisnosti Kosova protive Rusija, Kina, Indonezija i još nekoliko bivših sovjetskih republika.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika