09.07.2008. / 14:00

Autor: Katarina Zorić

JANDROKOVIĆ ZAHVALIO BRANITELJIMA

Potpisan Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u

Izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su se izborili za slobodnu zemlju, Jandroković je istaknuo da je danas povijesni dan za Hrvatsku

Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisali su danas u Bruxellesu Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije. Dvije zemlje će do završetka postupka ratifikacije Protokola moći sudjelovati u radu Sjevernoatlantskog vijeća i ostalih tijela NATO-a, ali bez prava glasa.

Hrvatsko izaslanstvo u Bruxellesu je predvodio ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković koji se nadu da će proces ratifikacije završiti na vrijeme, kako bi Hrvatska kao punopravna članica mogla sudjelovati već na sljedećem summitu u proljeće 2009. u Strasbourgu i Kehlu.

Izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su se izborili za slobodnu zemlju, Jandroković je istaknuo da je danas povijesni dan za Hrvatsku. "Hrvatska se nalazi pred samim vratima ulaska u najsnažniju vojnu, sigurnosnu ali i političku organizaciju NATO, a isto tako blizu smo i članstva u Europskoj uniji", rekao je Jandroković.

Napomenuo je da će Hrvatska nastaviti s reformama koje su potrebne kako bi u potpunosti ispunila sve što treba imati jedna članica NATO-a. "Hrvatska će također nastaviti davati svoj doprinos miru i stabilnosti na prostoru jugoistoka Europe, jer ulazak Hrvatske u NATO važan je za našu stabilnost, za naš mir i razvoj, ali isto tako dobar je znak onim zemljama s prostora jugoistočne Europe koje se žele pridružiti NATO-u. Mi ćemo na tom putu pomoći i to je naše trajno opredjeljenje i politika", istaknuo je Jandroković.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je da je potpisivanjem Protokola učinjen veliki korak prema proširenju euroatlantske obitelji demokratskih nacija. "Uvjeren sam da će se parlamenti 26 zemalja članica složiti da su Hrvatska i Albanija dokazale svoje demokratske vjerodajnice i siguran sam da će također potvrditi da nema umora od proširenja u NATO-u", rekao je Scheffer.

Nakon potpisivanja Protokola o proširenju i postupka ratifikacije u zemljama članicama te poziva glavnog tajnika da pristupi u članstvo, pozvana zemlja, sukladno svojoj nacionalnoj proceduri, ratificira protokol. Čim se svi ratifikacijski instrumenti dostave State Departmentu, ona postaje punopravnom članicom NATO-a. Stupanje u članstvo formalno se obilježava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Potpisivanje Protokola uslijedilo je nakon što je Hrvatska na summitu NATO-a u Bukureštu dobila poziv da se pridruži Savezu. Nakon toga održani su pristupni pregovori na dva sastanka na kojima je Hrvatska izrazila spremnost sudjelovati u sustavu zajedničke obrane te potvrdila aktivan doprinos miru i sigurnosti euroatlantskog područja.


Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika