09.07.2008. / 14:27

Autor: Katarina Zorić

UZNEMIRENA RUSIJA

Medvedev: Razmislit ćemo o uzvraćanju udarca

Rusija se protivi postavljanju američkog proturaketnog štita na tlu Europe jer smatra da je štit uperen protiv nje

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev izjavio je danas u Japanu da je Rusija uznemirena zbog sporazuma između Sjedinjenih država i Češke o postavljanju radara na češkom teritoriju te da će razmisliti o mogućnosti uzvraćanja udarca.

"Nećemo histerizirati, ali razmislit ćemo o uzvraćanju udarca. Nismo isključili daljnje pregovore i nastavit ćemo ih", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare održanoj tijekom summita G8, skupine sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije.

"Sasvim je očito da je nakon potpisivanja toga sporazuma počela nova faza u primjeni ideje o proturaketnom štitu. Zbog te nove situacije izuzetno smo uzrujani", rekao je Medvedev.

Unatoč ruskom protivljenju, Sjedinjene Države i Češka potpisale su jučer sporazum koji Washingtonu omogućuje gradnju dijela raketnoga štita na češkom teritoriju. Prema tvrdnjama Washingtona, štit će braniti Ameriku i europske saveznike od raketnih napada zemalja poput Irana.

Iako je SAD ponudio ruskim časnicima da nadgledaju lokacije gdje će radari biti smješteni, Rusija se protivi postavljanju američkog proturaketnog štita na tlu Europe jer smatra da je štit uperen protiv nje.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika