09.07.2008. / 15:06

Autor: Mateja Šarlija

Hrvatska

Na Jadranu ove godine još više turista

Hrvatsku će i ove godine posjetiti jednak, ako ne i veći broj turista iz zemalja iz kojih ih je i dosad pristizalo najviše, dakle iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije, Francuske, Slovačke, pa čak i Češke- unatoč nedavnoj privremenoj zabrani uvoza hrane

Na hrvatskom će Jadranu ove godine ljetovati više turista nego lani, ako je vjerovati statističkim podacima iznesenim jučer na saboru Hrvatske turističke zajednice.

Prema tim podacima Hrvatsku je između siječnja i lipnja posjetilo gotovo 3 milijuna gostiju te je ostvareno oko 12 milijuna noćenja, što je 3 posto više nego lani u tom razdoblju.

Rukovodeći se tim podacima ministar turizma Damir Bajs iznio je procjene da bi prihodi od ove sezone mogli premašiti sedam milijardi kuna, navodi Poslovni dnevnik.

Ministar se na jučerašnjem saboru osvrnuo i na nove globalne tržišne odnose prouzročene povećanjem cijene goriva te smatra kako takvo stanje neće bitno utjecati na domaći turizam- "Gospodarska recesija u europskim zemljama djelomice prouzročena porastom cijene goriva neće se odraziti na sezonu, s obzirom da zbog takvog stanja najviše rastu cijene zrakoplovnog prometa, dok je Hrvatska prvenstveno automobilska destinacija."

Hrvatsku će tako i ove godine posjetiti jednak, ako ne i veći broj turista iz zemalja iz kojih ih je i dosad pristizalo najviše, dakle iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije, Francuske, Slovačke, pa čak i Češke- unatoč nedavnoj privremenoj zabrani uvoza hrane.

Ove se godine, međutim, na Jadranu očekuje i znatno više nizozemskih, poljskih, ruskih i španjolskih turista kao i onih iz skandinavskih zemalja- između 14 i 50 posto više u odnosu na prošlu godinu. Najviše se povećao broj japanskih turista, te će ih ove godine Hrvatsku posjetiti čak dvostruko više nego lani.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika