09.07.2008. / 15:35

Autor: Marko Biočina

Pismo šefu SDP-a

Osuđeni prevarant proziva Bandića za malverzacije

Kao inicijator otvorenog pisma Zoranu Milanoviću predstavljen je novinar Denis Kuljiš, inače čovjek koji je krajem 2006. godine pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora

Jučer je javnosti predstavljeno otvoreno pismo koje je 26 zagrebačkih javnih osoba uputilo predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću. Potpisnici od Milanovića neizravno traže da smijeni zagrebačkog gradonačelnik Milan Bandić, čija je gradska vlast u otvorenom pismu okarakterizirana kao "kvarna i nevrijedna poštovanja građana kojima je stalo do općega dobra".

Nadalje, Milana Bandića u tekstu pisma se optužuje za sudjelovanje u malverzacijama sa zemljištem i sudjelovanje u ostalim kriminalnim radnjama. Postoji nekoliko razloga zbog kojih je teško vjerovati da će ova akcija postići bilo kakav politički efekt, a glavni među njima je nevjerodostojnost ljudi koji su je pokrenuli.

Apsurdno je da je u medijima kao inicijator cijele akcije predstavljen novinar Denis Kuljiš, inače čovjek koji je krajem 2006. godine pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora zato što je krivotvorio službene isprave kako bi u Upravu Jadran filma instalirao svoje prijatelje Damira Rihtarića i Igora Krpana, umjesto legalno izabranih članova Damira Vujinovića i Željka Senečića, te na taj način zavladao tom tvrtkom. Također, protiv Kuljiša se vodi i sudski postupak radi malverzacija s zemljištem Jadran filma u kojem je optužen da je tu tvrtku oštetio za šest milijuna eura.

S obzirom da je u otvorenom pismu na više mjesta naznačeno kako je, zbog kriminalnih aktivnosti koje navodno podržava, ponašanje Milana Bandića nespojivo s socijaldemokratskim načelima, legitimno je pitanje kako bi se kriminalne aktivnosti Denisa Kuljiša mogle povezati s tim istim načelima.

Drugi razlog zašto ova akcija neće imati nikakvog odjeka ni uspjeha je taj što se deklarativno zalaže za demokratska načela, a u stvarnosti promovira potpuno suprotne metode. Potpisnici otvorenog pisma od Milanovića faktički traže da se obračuna s Bandićem i smijeni ga sa stranačkih pozicija, iako je to potpuno u suprotnosti s principima na kojima se temelji SDP. Potpuno je nejasno kojim bi to pravnim mehanizmom u ovom trenutku Milanović trebao smijeniti Bandića sa njegovih stranačkih funkcija.

Naime, bez obzira na to što netko mislio o Bandiću, činjenica je da još protiv njega nije podignuta niti jedna optužnica za djela koja mu se stavljaju na teret. U takvoj situaciji ne postoji formalni razlog zašto bi Milanović mogao krenuti u smjenu Bandića, koji je na sve svoje pozicije izabran u legitimnom demokratskom izbornom procesu, uz ogromnu podršku među članovima SDP-a i građanima Zagreba. Zbog toga su zahtjevi koji su ovom pismu stavljeni pred Milanovića bez ikakvog doticaja s aktualnim političkim stanjem u Zagrebu i SDP-u..

Toga su svjesni i u stranci, a dokaz je i reakcija samog Milanovića koji se vrlo brzo ogradio od sadržaja pisma rekavši kako se "potpisnici smogu učlaniti u SDP, sudjelovati na izborima pa ako dobiju mandate zadobiti punu legitimaciju za postavljanje pitanja kakva iznose u pismu". I neki od poznatijih SDP-ovaca koji se inače protive Bandićevim načinom vođenja Zagreba, neslužbeno su komentirali kako ovo pismo loša akcija koja može samo destabilizirati stranku uoči nadolazećih lokalnih izbora. SDP-ovci smatraju kako bi izbacivanje Bandića u ovom trenutku dovelo do velikih unutarstranačkih podjela koje bi rezultirale i lošim rezultatom na izborima.

Osim što nema podršku među članovima SDP-a, ovo pismo nema ni podršku u široj javnosti. Kako drukčije objasniti činjenicu da ga je u milijunskom gradu kao što je Zagrebu potpisalo samo 26 ljudi, dok je dvadesetak drugih to odbilo učiniti kad su se upoznali s njegovim sadržajem.

Tko je i zašto odbio potpisati pismo zasad nije poznato, no možda se odgovor na to pitanje krije u njegovom sadržaju. Naime, pismo obiluje tvrdnjama koje bi mogle biti vrlo uvredljive za one koji ne dijele stavove potpisnika. Tako bi tvrdnja kako je "vlast Bandićeva SDP-a u metropoli nevrijedna poštovanja građana kojima je stalo do općeg dobra" mogla bi biti uvredljiva za sve građane Zagreba koji podržavaju Bandića, jer se njome implicira kako njima nije stalo do općeg dobra.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika