09.07.2008. / 17:45

Autor: Nina Tomljanović

BiH

Silajdžić od Lajčaka traži mjere protiv vlasti Republike Srpske

U pismu Lajčaku, koje je dosatavljeno medijima, Silajdžić ističe da vlasti Republike Srpske neprekidno omalovažavaju postojanje države BiH te promoviraju entitet kao samostalni politički subjekt

Haris Silajdžić, predsjedatelj Predsjedništva BiH je poslao otvoreno pismo u kojem od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka traži da poduzme mjere kojima bi se onemogućilo protuustavno ponašanje vlasti Republike Srpske i kojim bi se zaustavila, kako je rekao, secesionistička politika koju provode.

U pismu Lajčaku, koje je dosatavljeno medijima, Silajdžić ističe da vlasti Republike Srpske neprekidno omalovažavaju postojanje države BiH te promoviraju entitet kao samostalni politički subjekt.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kao primjer navodi usvajanje novih simbola entiteta kojim dominiraju obilježja srpskog naroda, lobističke aktivnosti vlade RS u inozemstvu kojima se uzurpiraju ovlasti dane državi, blokadu svih napora državnih vlasti na gradnji suvremene cestovne mreže kroz BiH pa sve do nedavnog utemeljenja nogometne reprezentacije RS.

Najavio je pokretanje inicijative pred Ustavnim sudom BiH kojima će se pokušati osporiti protuustavne odluke donesene u Republici Srpskoj. Ipak, strahuje kako će u tom entitetu jednostavno ignorirati sve sudske odluke koje im se ne budu svidjele."U takvoj situaciji samo međunarodna zajednica može uvjetovati poštivanje i dosljednu provedbu Daytonskog sporazuma", piše Silajdžić u pismu Lajčaku te ga poziva da se odlučno angažira na zaustavljanju i eliminiranju separatističkih aktivnosti RS.

Vezane vijesti

Lajčak u Beogradu: EU očekuje brzo formiranje proeuropske vlade

Lajčak u Beogradu: EU očekuje brzo formiranje proeuropske vlade

Slovački potpredsjednik vlade i šef diplomacije Miroslav Lajčak u četvrtak je, nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika