10.07.2008. / 08:28

Autor: Nina Tomljanović

Borba za Inu

OMV Vladi nudi otkup ili zamjenu dionica Ine

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je najavila da će od austrijskog OMV-a pismeno zatražiti da se očituje je li zainteresiran za Inu jer, kako kažu iz Hanfe, OMV-ova „volja predstavlja cjenovno osjetljivu informaciju"

U Vladu RH je jučer stigao dopis iz austrijske naftne kompanije OMV, potvrdio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun no nije mogao govoriti o detaljima pisma iako, piše Večernji list, OMV u pismu predlaže otkup državnih dionica Ine ili zamjenu dionica između OMV-a i Ine. "U Vladi je zaprimljen dopis OMV-a, međutim u ovom trenutku ne možemo govoriti o njegovim detaljima", rekao je Mehun te dodao da će se sve eventualne ponude vezane uz Inu razmotriti s punom odgovornošću.

"Elementi tih ponuda će se proanalizirati i odluke će se donositi u tijelima koj su za to zadužena, odnosno u pravnim tijelima Ine i resoru ministra Polančeca", rekao je glasnogovornik Vlade.

OMV je već prije Fondu hrvatskih branitelja predlagao otkup braniteljskih 7 posto dionica Ine.

Premijer Ivo Sanader i mađarski premijer Ferenc Gyurcsany proteklog su vikenda potvrdili da su razgovarali o mogućnosti zamjene dionica Ine i mađarskog MOL-a. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je najavila da će od austrijskog OMV-a pismeno zatražiti da se očituje je li zainteresiran za Inu jer, kako kažu iz Hanfe, OMV-ova „volja predstavlja cjenovno osjetljivu informaciju".

Interes OMV-a je dobar za Inu, ali i za samu Vladu koja bi za svoj paket dionica mogla postići bolju cijenu, tvrde analitičari te dodaju da bi OMV na taj način, bez obzira dobije li priliku za kupnju dionica Ine, oslabio mađarski MOL.

Ipak, dio stručnjaka smatra da je cijeli posao s mađarskim MOL-om već dogovoren te da nema šanse za promjenu postignutog dogovora.

Nacional je u svom piosljednjem broju pisao o "bitci" koja se sprema između mađarskog MOL-a i austrijskog OMV-a za hrvatsku Inu.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika