10.07.2008. / 14:21

Autor: Mateja Šarlija

Kriza na tržištu lijekova

Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova?

HZZO je ljekarnama dužan oko 900 milijuna kuna, a dug se iz mjeseca u mjesec povećava između 60 i 70 milijuna kuna te bi do kraja godine mogao bi dosegnuti i 1, 2 milijarde kuna

Hrvatskoj prijeti potpuni kolaps opskrbe lijekovima, poručuju iz Hrvatske ljekarničke komore nezadovoljni posljednjim rebalansom državnog proračuna.

Iako je tim rebalansom zdravstvo dobilo najviše novca- oko 1,4 milijarde kuna, od tog je iznosa Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje( HZZO-u) za plaćanje lijekova propisanih receptom namijenjeno tek oko 200 milijuna kuna što ni približno ne može podmiriti državne dugove ljekarnama koji se već neko vrijeme gomilaju, stoji u priopćenju Komore.

U njemu naglašavaju da je HZZO ljekarnama dužan oko 900 milijuna kuna, a dug se iz mjeseca u mjesec povećava između 60 i 70 milijuna kuna te bi do kraja godine mogao bi dosegnuti i 1, 2 milijarde kuna.

Nadalje objašnjavaju da su zbog takvog su stanja najviše ugrožene male ljekarne pa su ih vlasnici prisiljeni zatvoriti ili prodati većem ljekarničkom lancu, a to vodi monopolizaciji tog tržišta.

U Komori smatraju da ljudi u Hrvatskoj previše troše lijekove, a pritom kritiziraju i liječnike koji ih nekontrolirano propisuju. Ističu da je potrošnja tolika da dug države drastično raste unatoč tome što država svaki mjesec ljekarnama uplaćuje 200 milijuna kuna.

Ljekarnici su nezadovoljni i time što se država ne pridržava dogovorenih rokova isplate s kojom kasni i do četiri mjeseca. Međutim, još uvijek ne razmišaljaju o naplaćivanju zateznih kamata jer se ipak nadaju da će se sustav opskrbe lijekovima kroz neko vrijeme stabilizirati.

Vezane vijesti

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Hrvatska na lijekove troši više nego što bi trebala s obzirom na rast bruto društvenog proizvoda (BDP), istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika