10.07.2008. / 14:46

Autor: Dario Bender

Istraživanje

Voda na mjesecu

Novom analizom minijaturnih tijela koje su astronauti donijeli s Mjeseca prije gotovo 40 godina, pokazuje se da je voda tamo postojala od samog početka, tvrde američki istraživači

Koristeći novu metodu analize materijala s Mjeseca istraživači su otkrili dokaze o postojanju vode još prije 3 milijarde godina. Ova analiza može potvrditi razna nagađanja o postojanju vode u sjenovitim kraterima na površini zemljinog satelita.

Većina znanstvenika se slaže da je Mjesec nastao kada se svemirsko tijelo veličine Marsa sudarilo sa Zemljom prije 4.5 milijardi godina. Od dijelova dvaju tijela, kao posljedica sudara nastao je Mjesec te je došlo do isparavanja nekih elemenata kao što su vodik i kisik, koji su nužni da bi negdje nastala voda.

Vjeruje se da je u unutrašnjosti Mjeseca postojala ista količina vode kao na zemljinoj kori, no skoro cijelu vodu su izbacili mjesečevi vulkani. Samo se za mali dio vode pretpostavlja da se nalazi na mjesečevim polovima u smrznutom stanju, na što ukazuje i nekoliko lunarnih misija.

"Ako dijelovi Mjesečevog prekrivača sadrže istu količinu vode kao dijelovi zemljine kore, postavlja se pitanje da li ta voda ima zajedničko podrijetlo?"- pitaju se u francuskom istraživačkom centru za geokemiju u Nancyu. Za ovaj odgovor potrebna su dodatna istraživanja materijala s Mjeseca, od kojeg se NASA veoma teško rastaje.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika