10.07.2008. / 14:54

Autor: Petra Horvat

Bliska budućnost

Čokolada će koštati kao kavijar

Čokoladoljupci će se nemilo iznenaditi kada saznaju da nova istraživanja potvrđuju podatak kako će njihova omiljena slastica u budućnosti postati luksuz koji će si moći priuštiti samo malen broj sretnika

Prema riječima Johna Masona, utemeljitelja i glavnog direktora Vijeća za konzervatorsko istraživanje prirode (NCRC), čokolada bi za dvadesetak godina mogla koštati koliko i kavijar. Ljubitelje tog slatkiša sigurno će zabrinuti podatak kako će čokolada, prema istraživanjima NCRC-a, postati toliko rijetka i skupa da ju prosječan čovjek neće moći priuštiti.

Mason tvrdi kako je do toga došlo zbog upropaštavanja tla na kojemu se uzgaja kakaovac, a to će osobito pogoditi zemlje proizvođače i izvoznike kakaovca, kojima se većina BDP-a bazira na izvozu i proizvodnji tog ploda. "Najviše će biti pogođena zapadna Afrika, gdje se uzgaja trećina svjetske zaliha kakaovca. "Tamošnji su uzgajivači potpuno iscrpili zemlju", tvrdi Mason i dodaje kako je problem u tome što način na koji oni uzgajaju kakaovac, nije održiv. "Bojim se da će biti prekasno kad shvatimo što smo učinili. Već 25 godina radim istraživanja u Gani i mogu vam pokazati velike površine zemlje koje su toliko iscrpljene da na njima više ništa ne može uspjeti", upozorava Mason.

Kakaovac je prašumska biljka koja uspijeva u sjenovitom području okružena bujnom vegetacijom. Plantažeri kakaovca stvorili su hibridnu vrstu kakaovca koju sade kao monokulturu na površinama potpuno obasjanima suncem. Premda na taj način farmeri ostvare dvije do tri izvanredne berbe, nakon toga je zemlja neupotrebljiva, a životni vijek biljke skraćuje se sa 75 do 100 godina, na samo 30 ili manje. Kada biljke umru, plantažeri moraju raskrčiti novi dio prašine kako bi oslobodili prostor za sljedeću plantažu.

NCRC upozorava kako će devastacija prašume negativno utjecati na mikroklimu, što će uzrokovati povećanje globalnog zatopljenja. Kako bi spriječili, makar umanjili negativne učinke na klimu, potrebno je da na projektima surađuju plantažeri, aktivisti udruga koje se bave očuvanjem okoliša, kao i multinacionalne kompanije.

Vezane vijesti

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Kompanija Mars, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čokolade objavljuje da je u samo tri godine postigao značajan napredak u ispunjavanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika