11.07.2008. / 08:52

Autor: Nina Tomljanović

Sjevernoatlantski savez

State Department: Rusija kod odlučivanja članstva u NATO nema pravo veta

"Nije iznenađenje čuti tu vrstu komentara od Rusa, no u konačnici, Rusija nema pravo veta kod glasovanja o članstvo u NATO savezu", izjavio je za glasnogovornik State Departmenta Rob Mcinturff

Nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova jučer objavilo priopćenje u kojem stoji kako je proširenje NATO-a na Hrvatsku i Albaniju štetno za Europsku uniju, na tu je izjavu reagirao američki State Department kazavši kako Rusija nema pravo veta kod odlučivanja o članstvu u NATO savezu.

"Nije iznenađenje čuti tu vrstu komentara od Rusa, no u konačnici, Rusija nema pravo veta kod glasovanja o članstvo u NATO savezu", izjavio je za glasnogovornik State Departmenta Rob Mcinturff istaknuvši da je na suverenim zemljama da odluče kako se žele organizirati.

Dan ranije, reagirajući na potpisivanje Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO, rusko je ministarstvo vanjskih poslova u Bruxellesu objavilo kako smatra da će proširenje NATO-a na Hrvatsku i Albaniju nanijeti štetu sigurnosti u Europi.

Mcinturff je to komentirao kazavši kako je to dio općeg ruskog protivljenja širenju NATO-a, ali sada u drugom području."I ranije su izražavali protivljenje širenju NATO-a, sada samo mijenjaju smjer kada je riječ o dijelu svijeta. Međutim to nije iznenađenje, mi imamo puno bilateralnih pitanja s Rusijom. Mi podržavamo širenje NATO-a tamo gdje oni ne podržavaju i to je samo jedna od točaka za raspravu", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

To se može nazvati "raspravom među prijateljima“, napominje Mcinturff.

Govoreći o o potpisivanju Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO, te očekivanjima za njegovu ratifikaciju, Mcinturff je kazao kako je to napredak za obje zemlje prema punopravnom članstvu u Savezu. Napomenuo je kako je teško predvidjeti kada će Senat ratificirati protokol, zbog gustog rasporeda uoči općih izbora 4. studenoga."Raspored je vrlo težak za predvidjeti što će se dogoditi i hoće li ratifikacija biti provedena do kraja godine, i ne mogu reći hoće li do toga doći ili ne", rekao je Mcinturff, dodajući kako State Department podržava što skoriju ratifikaciju i ispunjenje svih uvjeta od strane novih članica NATO-a.

Vezane vijesti

'Najveći problem - korupcija i društvena diskriminacija'

'Najveći problem - korupcija i društvena diskriminacija'

Američki State Department objavio je u petak redovito godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, a u dijelu izvješća o Hrvatskoj kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika