11.07.2008. / 15:13

Autor: Hrvoje Šimičević

Tragična svadbena povorka

Američka vojska ubila 47. afganitanskih civila?

Američka vojska odmah je objavila izvještaj u kojem demantira ove navode, dok lokalne afganistanske vlasti ističu kako su američki bombarderi zapravo ubili civile koji su bili u svadbenoj povorci

U američkom zračnom napadu na području istočnog Afganistana u nedjelju je poginulo 47 civila, od kojih 39. žena i djece, objavio je vladin afganistanski istražiteljski tim, prenosi BBC. Američka vojska odmah je objavila izvještaj u kojem demantira ove navode, dok lokalne afganistanske vlasti ističu kako su američki bombarderi zapravo ubili civile koji su bili u svadbenoj povorci.

Nakon objave vijesti, afganistanski predsjednik Hamid Karzai, čija je vlada po pitanju civilnih žrtava iznimno osjetljiva, kako navode analitičari, zatražio je formiranje komisije koja je istražila navode i objavila izvještaj o američkom pokolju civila.

Čelni čovjek komisije, inače glasnogovornik Senata provincije Nangarhar u kojima su se napadi dogodili, potvrdio je kako se radi o civilnim žrtvama. Iako je do tog trenutka retorika glasnogovornika američke vojske i njihovih saveznika bila kako su zapravo pobili militante umješane u recentni napad na NATO bazu, nakon izvještaja spomenute komisije, Amerikanci su za AFP agenciju izjavili kako i oni istražuju incident te da žale za eventualnim civilnim žrtvama njihovih napada.

U afganistanskom parlamentu razvila se žustra rasprava po ovom pitanju, a većina zastupnika smatra kako bi se svim zaslužnima za pogrešno informiranje o metama napada, kao i samim počiniteljima trebalo suditi, 'da se ovakvi slučajevi ne ponove'.

Ako se informacije o posljednjem napadu na civile pokažu točnima, biti će to prema podacima Crvenog križa najnoviji 'dodatak' na crnu bilancu od najmanje 250 mrtvih ili teško ranjenih afganistanskih civila u posljednjih šest dana za koje su izravno krive vojne snage prozapadne koalicije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika