11.07.2008. / 19:35

Autor: Petra Horvat

Međunarodna pomoć

Kosovu obećano 1,2 milijarde eura donacija

Novac međunarodnih donatora Kosovo će utrošiti u gospodarski i socijalni razvoj

Međunarodni donatori danas su na konferenciji u Bruxellesu obećali pomoć Kosovu u visini od 1,2 milijarde eura, što bi trebalo biti iskorišteno za gospodarski razvoj te države. Na konferenciji su sudjelovale države članice EU, nekoliko izvaneuropskih zemalja, poput SAD-a i Japana te nekoliko međunarodnih organizacija. "Obećano je više sredstava nego što smo očekivali", izjavio je kosovski premijer Hashim Thaci.

Obećanim sredstvima pokrit će se najveći dio troškova za provedbu programa kosovske vlade o socijalnom i gospodarskom razvoju u visini od 1,4 milijarde eura. Kosovske su vlasti predstavile oko 3 800 projekata, od izgradnje infrastrukture, energetskog sektora, izgradnje cesta, vladavine prava i zaštite srpske manjine.

Prosjećna plaća na kosovu iznosi 218 eura, a nezaposleno je gotovo 50 posto radno sposobnog stanovništva. Kosovo ima izuzetno negativnu vanjskotrgovinsku bilancu, bruto nacionalni dohodak iznosi oko 2 milijarde, a bruto društveni proizvod iznosi 2 270 eura po glavi stanovnika.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika