12.07.2008. / 13:57

Autor: Petra Horvat

Nuklearni program

Sj. Koreja: Demontiranje nuklearnih pogona do kraja listopada

Sve zemlje sudionice sastanaka složile su se oko mehanizma inspekcije pogona koju će obavljati stručnjaci iz njihovih šest zemalja

Sjeverna Koreja se u sklopu šesterosatnih pregovora, održanih u subotu u Pekingu, obvezala se da će do kraja listopada zatvoriti nuklearne pogone, a zauzvrat traži humanitarnu pomoć za svoje stanovništvo te poboljšanje diplomatskih odnosa.
Radna skupina sačinjena od međunarodnih izaslanika razradit će protokol, kojim će biti preciziran raspored, prema kojem će kontrolori posjećivati zemlju kako bi se uvjerili da su nuklearni pogoni uistinu demontirani.

Američki izaslanik Christopher Hill objasnio je kako je protokol zamršen, te kako nije dovoljno utvrditi da ovlaštene osobe imaju pravo posjetiti određeno postrojenje, nego treba precizno odrediti koja se mjesta i kada mogu provjeravati.

U skladu s ranijim dogovorom s Južnom Korejom, SAD-om, Japanom, Rusijom i Kinom, siromašna Sjeverna Koreja, u trenutku kada dopusti demontiranje pogona, treba dobiti oko milijun tona teško loživo ulje.

Šef kineskog izaslanstva  Wu Dawei pročitao je priopćenje u kojem stoji kako će Sjeverna Koreja na demontiranju pogona u Yongbyonu raditi do kraja 2008. Wu Dawei izjavio je i kako se svih šest zemalja koje su prisustvovale šesterosatnim pregovorima složilo oko mehanizama inspekcije pogona, oko načina analize dokumenata, te sastanaka i razgovora s tehničkim osobljem.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika