13.07.2008. / 11:58

Autor: Petra Horvat

Hrvatska

Novi svjedok Sliškova ubojstva

Iskaz svjedoka do sada je nepoznat sudu, no Državno odvjetništvo tvrdi kako svjedok posjeduje gomilu konkretnih i detaljnih podataka o organizaciji i izvedbi ubojstva mafijaškog bossa Vjeka Sliška

Jutarnji list navodi kako bi ovih dana Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu trebalo donijeti odluku hoće li obnoviti i prošiiriti prijašnju istragu u slučaju ubojstva mafijaškog bossa Vjeke Sliške iz 2001. godine. Razlog tome je tajni svjedok kojeg je Državno odvjetništvo RH (DORH) priložilo Vrhovnom sudu u svojoj žalbi na oslobađajuće presude Marku Nikoliću i Nikici Jelaviću u siječnju 2008. Žalba je rezultirala Vrhovni je sud u ožujku donio dvije odluke koje su ukinule oslobađajuću presudu Nikoliću i Jelaviću, optuženima za pokušaj ubojstva i ubojstvo "kralja poker-aparata" Vijeke Sliška.

DORH je u žalbu unio dosad nepoznat iskaz "zaštićenog svjedoka" iz 2001., čiji je identitet u istrazi bio tajan pa se vodio pod kodnim imenom. U slučaju se pojavljuje gotovo 400 svjedoka, no tajni se svjedok do sada nije pojavio, iako navodno posjeduje vrlo konkretne informacije o naručiteljima i organizatorima ubojstva Vjeke Sliška. Prije pojavljivanja na sudu, svaki svjedok prolazi provjeru vjerodostojnosti, a kriminalisti Policijske uprave zagrebačke tada su smatrali kako je riječ o nevjerodostojnom svjedoku, no DORH tvrdi kako iskaz spomenutog svjedoka obiluje konkretnim činjenicama iz organizacije ubojstva.

Svjedok, navodno, opisuje okolnosti koje su dovele do ubojstva mafijaškog bossa, a sam je nesklon konkurentskoj grupaciji, koju prema njemu čine Hrvoje Petrač, Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Marko Nikolić, Marko Momčilović i drugi. Svjedok navodno zna kojim su se vrstom motorole koristili ubojice i u kojem su se zagrebačkom stanu ubojice skrivale, pa DORH smatra kako je neobićno da je policija ranije diskreditirala svjedoka. Većinu svjedoka tužiteljstva činili su pripadnici skupine ubijenog Vjeke Sliška koji su nakon pomirbe zavađenih mafijaških kartela 2002. godine povukli svoje, ionako loše pripremljene i preopćenite , prvobitne iskaze.

Državno je odvjetništvo iskaz tajnog svjedoka, koji je dostavljen glavnom državnom odvjetniku Radovanu Ortynskom 2001., pronašlo u svom istražnom arhivu u siječnju ove godine, nakon čega je iskaz uvršten u tekst žalbe na oslobađajuće presude Nikoliću i Jelaviću. Vrhovni sud je usvojio žalbu tužiteljstva i vratio predmet Županijskom sudu u Zagrebu, a Sudsko vijeće tog suda mora odlučiti hoće li uvažiti nove dokaze DORH-a, zatražiti saslušanje tajnog svjedoka i obnoviti istragu.

Prema izvješćima hrvatskih sigurnosnih službi, optuženi Marko Nikolić nalazi se u Kolumbiji gdje se, navodno, upleo u poslove s lokalnim narkokartelima, a u Hrvatsku se ne namjerava vratiti jer tvrdi kako je žrtva političke kampanje i međunarodnih pritisaka na Hrvatsku.

Nikica Jelavić bavi se investiranjem u nekretnine i posjeduje tvrtke čiji su suvlasnici Zoran Pripuz i Blaž Petrović, pravomoćno oslobođeni za sudjelovanje u maloj zločinačkoj organizaciji, a do njegova uhićenja bili su bliski Hrvoju Petraču osuđenom za otmicu sina Vladimira Zagorca. Nakon suđenja Petraču i skupini zbog spomenute otmice, Jelavić, Pripuz i Petrović nemaju zajedničkih poslova s tvrtkama Hrvoja Petrača, no navodno ih se povezuje sa skupinom nekadašnjeg Sliškova zaštitara Vinka Žuljevića Klice.

Slovenska je policija ovih dana uhitila Nikicu Jelavića zbog navodne pljačke draguljarnice u Frankfurtu 1990. godine. Njemačka ga je policija 2004. pustila na slobodu, on je tužio njemačku državu, a bavarske vlasti podižu novu optužnicu protiv njega u kojoj ga terete za pljačku i nezakonito podnesenu tužbu, te traže provjeru njegovih svjedoka i sumnjiče za falsificiranje dokumenata.

Županijski sud u Zagrebu ovih dana treba odlučiti o žalbi DORH-a u povodu ubojstva Vjeka Sliška i o mogućem uvođenju novog svjedoka u proces.

Vezane vijesti

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

U razgovoru za Evertontv napadač hrvatske nogometne reprezentacije Nikica Jelavić izrazio je optimizam i vjeru da zajedno sa suigračima na Euru može… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika