14.07.2008. / 09:34

Autor: Petra Horvat

Dalmacija

Požar kod Tučepa prijeti Makarskoj

Požar gase sve raspoložive snage Makarskog primorja, no vatra se, potpomognuta snažnim jugom, na nekim mjestima opasno približila kućama

Vatrogasno operativno središte u Divuljama jutros je oko 6:47 primilo dojavu o snažnom šumskom požaru koji je buknuo na brdovitom području između Tučepa i Makarske. Požar se, potpomognut snažnim jugom, širi prema Makarskoj, a na nekim se mjestima vatra približila na 200 metara od kuća. Požar gase pripadnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a u pomoć gasiteljima upućena su tri kanadera te 15 vatrogasaca 3 vatrogasna vozila iz Divulja.

Hrvatski auto-klub javlja kako je zbog požara državna cesta broj 512 Makarska-Vrgorac zatvorena za sav promet, pa je promet preusmjeren zaobilazno preko Gornje Podgore.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić jučer je, tijekom posjeta vatrogasnih baza na Prevlaci i u Dubrovniku, naglasila kako si Hrvatska ne može dopustiti nove vatrogasne tragedije, no kako ove godine, za razliku od prošle, raspolažemo sa dvostruko većim brojem vatrogasnih snaga i boljom opremom.

Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik izjavio je kako je koncentracija vatrogasnih snaga najveća na krajnjem jugu Dubrovačko-neretvanske županije, koju je Jurin ocijenio kao najkritičnije područje po pitanju opasnosti od požara.

Prema procjeni Ministarstva znanosti, do 2030. godine će izgorjeti čak 50 posto teritorija Hrvatske pokrivenog raslinjem. Kako bi to bilo spriječeno, počelo se užurbamo raditi na unaprijeđenju sustava za rano gašenja požara. Domaći su stručnjaci razvili četiri nova sustava zaštite, a to su bespilotna letjelica Fenix, kompjutorski program za projekciju širenja požara te sustavi za ranu detekciju i multisenzorsko izviđanje iz zrakoplova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika