14.07.2008. / 09:48

Autor: Marko Biočina

Američke informacije

Mladić i Karadžić skrivaju se u Srbiji

Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze u Srbiji, a razlog zašto dosad nisu uhvaćeni je nedostatak političke volje u srpskim vlastima. To tvrdi američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Clint Williamson, koji je u intervjuu za sarajevski dnevni list Oslobođenje izjavio kako postoje pouzdane informacije kako se dva najtraženija optuženika za ratne zločine skrivaju u Srbiji.

"Sve informacije koje smo u nedavnoj prošlosti dobili upućuju na to da je Ratko Mladić na teritoriju Srbije, a postoje i čvrste indicije da je i Radovan Karadžić na teritoriju Srbije", rekao je Williamson.

On smatra kako direktnu odgovornost za to što Mladić i Karadžić još nisu uhapšeni i izručeni u Den Haag snose srbijanske vlasti koje u tom slučaju nisu pokazale dovoljno političke volje. Williamson je rekao kako srpski predsjednik Boris Tadić često ističe kako je suradnja s ICTY-jem prioritet za Srbiju, ali kako se u praksi vrlo malo događa po tom pitanju: "Nažalost, previše je vremena proteklo, a to naročito vrijedi za prethodnu vladu Srbije za koju smo mislili da je propustila puno dobrih prilika da djeluje na ovom pitanju".

Također, Williamson je opovrgnuo glasine o postojanju tajnog dogovora između Karadžića i Richarda Holbrookea zbog po kojem bivši vođa bosanskih Srba ne može biti uhapšen.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika