14.07.2008. / 10:15

Autor: Marko Biočina

Rusija

Stanovnici Čukotke mole Romana Abramoviča da ostane

Abramovič je guverner Čukotke postao krajem devedesetih godina, a poznavatelji prilika u Rusiji vjeruju kako je to bio dio njegovog dogovora s tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Putin je navodno od Abramoviča tražio da novcem koji je zaradio u sumnjivoj ruskoj privatizaciji financira razvoj te zapuštene ruske provincije.

Ruski milijarder i vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič nedavno je objavio kako podnosi ostavku na mjesto guvernera ruske oblasti Čukotka, inače locirane na arktičkom poluotoku. Ipak, lokalno stanovništvo ne želi da Abramovič napusti svoju poziciju, te su ga putem službenih internetskih stranica lokalne samouprave zatražili da odustane od ostavke, a čak je i predsjednik regionalnog parlamenta Abramoviču ponudio svoju dužnost.

"Vi i Vaš tim dokazali ste da možete riješiti naše zajedničke probleme", stoji u pismu što ga je Vasilij Nazarenko uputio Abramoviču. "Uzimajući u obzir stajališta birača, molimo Vas da se kandidirate za parlament te da nakon izbora postanete predsjednik parlamenta Čukotske Autonomne Oblasti", stoji u objavljenom pismu.

Inače, Abramovič je guverner Čukotke postao krajem devedesetih godina, a poznavatelji prilika u Rusiji vjeruju kako je to bio dio njegovog dogovora s tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Putin je navodno od Abramoviča tražio da novcem koji je zaradio u sumnjivoj ruskoj privatizaciji financira razvoj te zapuštene ruske provincije.

Abramovič je na to pristao te je tijekom proteklih sedam godina ondje izgradio škole, ceste, bolnice, pomogao u obnovi kuća i podizanju općeg standarda stanovništva. Glavni grad Anadir dobio je zračnu luku, a stanovnici bankomate. Zbog toga nije ni čudno da stanovnici Čukotke ne žele da Abramovič napusti njihovu oblast.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika