14.07.2008. / 11:58

Autor: Petra Horvat

Velika Britanija

Otkriven Banksyjev identitet

Gerilac konceptualne i ulične grafiti umjetnosti godinama je uspijevao sakriti svoj identitet, unatoč velikoj popularnosti njegovih radova, no britanski list tvrdi kako je napokon otkriveno tko se skriva iza potpisa Banksy

Londonski list The Telegraph tvrdi da je otkrio identitet britanskog grafiti umjetnika Banksyja i da se pravim imenom zove Robin Gunningham, te da ima 34 godine. Na razočaranje mnogih koji su se nadali kako se radi o umjetničkom gerilcu kojem ništa nije sveto, Banksy potječe iz bogataške obitelji i školovao se u Bristol Cathedral School gdje godina košta oko 100 tisuća kuna.

Banksy je grafite počeo crtati između 1992. i 1994. u Bristolu, a poznat je po satiričnim crtežima koji prenose antiratne, antiestablišment, antikapitalističke poruke. Najčešće slika po zidovima koristeći ličilačke šablone (stencils), no proslavile su ga i subverzije u londonskim muzejima, primjerice, sa prvim se posjetiocima ušuljao u ugledni londonski british Museum i u postav izložbe uvrstio vlastito djelo kao originalan primjerak pećinske umjetnosti. Djelatnicima muzeja trebalo je nekoliko dana da primjete kako kamen s jednostavnim crtežom lika koji gura kolica iz supermarketa nije original. Zid s Banksyjevim grafitom u ulici Portobello prodan je na internetskoj stranici eBay za gotovo dva milijuna kuna, a crtež prikazuje klasićno odjevenog slikara koji dovršava svoje djelo ispisujući na zid Banksyjevo ime.

Dugo se smatralo kako je Banksy u stvari Robin Banks, te kako njegovi roditelji smatraju da im je sin dizajner interijera. Bristolski gerila konceptualac miljenik je mnogih zvijezda, među kojima i Brada Pitta i Angeline Jolie. Autor je djela kao što su Isus na križu koji simbolizira konzumerizam, londonski policajci koji se ljube, domaćica koja podmeće smeće pod tepih, a unatoć tome da je godinama uspješno skrivao svoj identitet, ima svoju web stranicu i osobnog glasnogovornika.

Prema prikupljenim dokazima, Banksy, tj. Gunningham nekad je živio sa umjetnikom Lukeom Eganom, koji je izlagao s Banksyjem. Egan je u početku tvrdio kako ne živi s Banksyjem, no kasnije je to ipak priznao. na pitanje zašto je ranije tvrdio kako ne pozna Banksyja, Egan je izjavio "Pa tada nije bio".

Gerilac konceptualne ulične umjetnosti poznat je po satiričnosti i šaljivosti svojih crteža, primjerice onog u londonskom Zoološkom vrtu gdje se ušuljao u kavez s pingvinima i napisao "Dosta nam je ribe". Među ostalim radovima, oko kojih su se pojavile kontroverze, nalazi se i rad koj je nastao 2005. godine kada je na izraelskoj strani zida na Zapadnoj obali nacrtao ljestve i djecu koja kopaju rupu u njemu. 2004. godine ušetao je u Louvre i objesio svoju verziju Mona Lise sa žutim "smajlićem" na licu. Rad "Space Girl and Bird" postigao je rekordnu cijenu od 2,9 milijuna kuna na aukciji u Londonu.

Vezane vijesti

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Ušminkani vodoskoci u nekadašnjem carstvu sitnih dilera

Prošloga tjedna u Londonu je za javnost otvoren Granary Square, jedan od najvećih urbanih javnih prostora tog tipa u Europi koji će veličinom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika