14.07.2008. / 12:45

Autor: Petra Horvat

Sarajevo

Dodik državnu televiziju BiH proglasio 'stranom'

Milorad Dodik tvrdi kako BHT radi na promicanju centralizirane države BiH, za koju je najavio kako će se još vidjeti hoće li postojati (BiH), dok RS mora postojati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik državnu je Televiziju BiH (BHT) proglasio "stranom televizijom" za bosanske Srbe, koje je pozvao da prestanu plaćati pretplatu za javni radio-televizijski servis na državnoj razini. Dodik je nezadovoljan načinom na koji je BHT izvijestila svoje gledateljstvo o skupu u Srebrenici kojim je u subotu obilježeno stradanje Srba na području istočne Bosne tijekom rata u BiH. Dodik je izjavio kako je time spomenuta televizija "službeno postala strana televizija u RS".

Predsjednik Vlade RS poručio je ekipi BHT i da račun za svoje usluge ispostave onima za koje stvarno rade. U središnjoj informativnoj emisiji BHT je prenio djelove Dodikova istupa u Srebrenici u kojim on ponovo dovodi u pitanje opstanak BiH, te masovne zločine nad Bošnjacima tog područja naziva "lokalnim genocidom". "Onima koji kažu da BiH mora biti, ja kažem da mora biti samo RS, a za BiH ćemo još vidjeti", rekao je Dodik i optužio međunarodnu zajednicu kako zanemaruje činjenicu da je u istočnoj Bosni tijekom četiri i pol godine poginulo tri i pol tisuće Srba.

Dodik je rekao kako su taj "lokalni genocid" nad Bošnjacima učinili dijelovi vojske i policije RS, a ne sva vojska i policija. "Nezadovoljan sam što je BHT ovo navela u svom izvlešću i konstatirala kako su u Srebrenici bili i članovi srpskog nacionalističkog pokreta "Obraz"", rekao je Dodik i napomenuo kako je Time BHT ispljuvala stradanje Srba kao skup nekih radikala i ništarija, te kao skup neprijatelja međunarodne zajednice.

Predsjednik Vlade RS za kraj je zaključio kako BHT ionako godinama samo radi na promicanju centralizirane države BiH, čemu se bosanski Srbi protive. Dodikove je kvalifikacije odlučno odbacio direktor BHT Milenko Voćkić koji je rekao kako ne vjeruje da Dodiku smeta prilog ili izvleštaj, već kako mu jednostavno smeta BHT.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika