Objavljeno u Nacionalu br. 661, 2008-07-15

Autor: Dean Sinovčić

Sezona nogometnih transfera

Dinamo i Hajduk u ljetnom šopingu

U tijeku prijelaznog roka nogometaša Dinamo i Hajduk zahvaljujući bogatim sponzorima najbolji hrvatski klubovi Hajduk i Dinamo kupuju igrače kao da se spremaju osvojiti Ligu prvaka, iako im prošlogodišnji rezultati pokazuju da bacaju novac

U potrazi za igračem koji će zamijeniti Luku Modrića, Dinamo je pronašao 23-godišnjeg čileanskog reprezentativca Pedra MoralesaU potrazi za igračem koji će zamijeniti Luku Modrića, Dinamo je pronašao 23-godišnjeg čileanskog reprezentativca Pedra MoralesaIako hrvatski nogometni klubovi igraju sve lošije i iako na utakmice hrvatske nogometne lige dolazi sve manje publike, najbolji hrvatski klubovi još uvijek imaju dovoljno novca kako bi se, kada počne ljetna sezona transfera, razbacivali milijunima kuna na kupnju novih igrača. Ni ovo ljeto se ne razlikuje od prethodnih, Dinamo i Hajduk kupuju igrače kao da se spremaju na osvajanje Lige prvaka i Kupa UEFA-e iako im prošlogodišnji rezultati pokazuju da uzalud bacaju novac.

To im pokazuje i prošlogodišnja posjećenost na njihovim stadionima. U prethodnoj sezoni najbolju posjećenost imao je Dinamo sa, u prosjeku, 7165 gledatelja, dok je Hajduk imao još slabiji posjet, prosječno 5088 gledatelja, što znači da je Hajduk u odnosu na sezonu 2006.-2007. imao pad posjećenosti od nevjerojatnih 32,7 posto. Među svih dvanaest prvoligaša prosječan pad posjećenosti publike iznosi oko 10 posto, a ni jedan klub nije povećao gledanost u odnosu na prijašnju sezonu.

Na sreću najjačih hrvatskih klubova, njihovi sponzori ih se još uvijek nisu odrekli, što zbog ljubavi prema nogometu, što zbog političke sugestije određenim sponzorima da sponzoriraju određene klubove s više novca nego što bi oglašivačka logika to nalagala. Tako Dinamo ima proračun od 80 milijuna, od čega pola daju Milan Bandić i Grad Zagreb koristeći različite mogućnosti financiranja, a drugu polovinu daju sponzori. Kada je premijer Ivo Sanader, Splićanin i navijač Hajduka, vidio da bi Dinamo mogao dominirati hrvatskim nogometom sljedećih nekoliko godina, potrudio se da Hajduk dobije više sponzorskog novca.

Tako je prošlog ljeta Hajduk potpisao brojne nove višegodišnje sponzorske ugovore. Najveći sponzor postalo je Croatia osiguranje koje je, umjesto dotadašnjih milijun i pol kuna godišnje, odlučilo Hajduku davati osam i pol milijuna kuna godišnje, INA je dotadašnji iznos od također 1,5 milijuna kuna godišnje povećala, sada daje 7,5 milijuna kuna, pojavili su se brojni novi sponzori i Hajduk je došao do, za njega, nevjerojatnih 27 milijuna kuna samo od sponzora. Međutim, Hajduk se istog trenutka počeo ponašati kao pijani milijunaš koji je novac beskorisno rasipao tako da im je protekla sezona bila jedna od najgorih u hrvatskoj ligi.

Potkraj svibnja ove godine Zdravko Mamić, izvršni dopredsjednik Dinama, izjavio je kako Dinamo raspolaže s 50 milijuna eura. To je 50 milijuna eura zarađenih od prodaje igrača u posljednjih godinu dana, a to su Eduardo da Silva, Vedran Ćorluka, Luka Modrić, Ognjen Vukojević, Nikola Pokrivač i Gordon Schildenfeld. S toliko novca Mamić i Dinamo su konkurentni na svjetskom tržištu, ali Mamić zna da se ne može razbacivati novcem jer se višemilijunska prodaja Da Silve, Modrića i Ćorluke u jednoj godini Dinamu događa jednom i nikad više pa oprezno bira nove igrače.

Zato je najviše novca, 2,5 milijuna eura, odlučio potrošiti na 23-godišnjeg Pedra Moralesa iz Čilea koji je imao jako dobre reference. Igrao je za čileansku mladu reprezentaciju, ali i za A reprezentaciju Čilea te je lani bio drugi strijelac čileanskog prvenstva. Nekoliko dana prije Moralesa, za Dinamo su potpisala dva Argentinca, 23-godišnji Guillermo Suárez i 20-godišnji Luis Ibáñez. Suárez je navodno plaćen 1,3 milijuna eura a Ibáñez je, čini se, stigao u paketu sa Suárezom po menadžerskom principu “ako želite Suáreza, onda morate uzeti još jednog, evo na primjer Ibáñeza”. Sva trojica dovedena su s točno određenim razlogom, Morales će zamijeniti Modrića, Suárez je napadač koji je kupljen jer su Šokota i Balaban prestari, a Ibáñez je zamjena za lijevog bočnog Hrvoja Čalu koji je otišao u turski Trabzonspor.


Senijad Ibričić prošlosezonskim je igrama podigao svoju cijenu, dok je Giovanni Rosso je potpisao za Hajduk, klub koji ga nije prihvatio na početku njegove karijereSenijad Ibričić prošlosezonskim je igrama podigao svoju cijenu, dok je Giovanni Rosso je potpisao za Hajduk, klub koji ga nije prihvatio na početku njegove karijereS obzirom na to da Dinamo preferira starijeg i iskusnoga golmana, tako je ove godine vraćen 34-godišnji bivši reprezentativac Tomislav Butina koji je proteklih pet godina branio u belgijskom Bruggeu i grčkom Olympiakosu. Istovremeno, otpustili su 21-godišnjega nadarenoga golmana Filipa Lončarića koji im je djelovao neozbiljno, imao svojih mušica, te je s 18 godina izjavio da se ostavio kockanja. Dinamo je s jednogodišnje posudbe iz grčkog Xantija vratio 25-godišnjeg veznog igrača Antu Tomića, nekada iznimno talentiranog nogometaša. Međutim, mnogo zanimljiviji su mladi igrači koji su konačno ušli u Dinamovu seniorsku momčad, a to su 19-godišnjaci Milan Badelj i Dejan Lovren. Lovren je još kao 15-godišnjak bio najbolji igrač europskog prvenstva reprezentacija do 17 godina i ostao je u Hrvatskoj iako ga je odmah zvao talijanski Milan. S obzirom na to da se novinari vole razbacivati komplimentima, tako je Badelj već proglašen budućim Modrićem a Lovren budućim Ćorlukom iako Lovren i Ćorluka imaju za sada samo jedno zajedničko - obojica su rođeni u Bosni i Hercegovini.

Hajduk u ovom prijelaznom roku nisu zanimali Južnoamerikanci nego su se interesirali za igrače koji razumiju hrvatski jezik. Zato su od Zagreba kupili 22-godišnjeg veznog igrača i reprezentativca Bosne i Hercegovine Senijada Ibričića, jednog od prošle godine najboljih nogometaša hrvatske prve lige. Zanimljivo, Ibričić je prije četiri godine kao 18-godišnjak došao u Hajduk na probu i tadašnji trener Ivan Katalinić zaključio je da on nije za Hajduk. Sada je Hajduk platio transfer 1,5 milijuna eura i na prvoj prijateljskoj utakmici protiv talijanskog Napolija Ibričić je proglašen najboljim. Osim Ibričića, sjetili su se još jednog igrača koji im nikada nije bio dovoljno dobar, a to je 35-godišnji napadač Giovanni Rosso. Rosso je s 19 godina otišao igrati za Zadar, zatim za Zagreb, a od 1996. igrao je u nekoliko klubova u Izraelu.

Ta dva igrača za sada su najskuplje plaćeni igrači, ali Hajduk ima novca da kupi još ponekog jer bi nakon prošlogodišnje sezone rado promijenio pola momčadi. Od prošlogodišnje momčadi vratili su u Dinamo iz Kijeva trojicu igrača koje su posudili, a to su Florian Cernat, Maris Verpakovskis i Goran Sablić, te su prodali u grčki Panathinaikos Antu Rukavinu. Zato bi rado vratili u klub 29-godišnjeg lijevog bočnog Mirka Hrgovića, reprezentativca Bosne i Hercegovine kojeg su lani prodali u japanski Jeff United, te veznog igrača Josipa Skoku, 32-godišnjeg Australca koji je do 1999. igrao za Hajduk, a zatim je bio u  Belgiji, Turskoj i Engleskoj. Pregovori su u tijeku, problem je u novcu, navodno je Hrgović tražio 500 tisuća eura za godinu dana, ali tvrdi da to nije istina.

Jedan je novi igrač Hajduka koji medije najviše zabavlja, 19-godišnji Goran Slavkovski, Makedonac rođen u Švedskoj kojeg su prozvali novim Zlatanom Ibrahimovićem. Prije tri godine potpisao je za Inter iz Milana a zatim sa 17 godina postao najmlađi igrač koji je ikada zaigrao u prvoj talijanskoj ligi. Međutim, Slavkovski je podložan ozljedama zbog čega dugo nije igrao i u Hajduk je došao kako bi krenuo iz početka. Međutim, njegovo tjelesno stanje je takvo da nije dobar ni za Hajduk pa se u ovom trenutku ne zna hoće li Slavkovski ostati u Hajduku.  

Argentinci Guillermo Suárez i Luis Ibáñez potpisali su za Dinamo kao zamjene za Tomu Šokotu i Hrvoja Čalu; na slici s trenerom Brankom Ivankovićem i sportskim direktorom kluba Zoranom MamićemArgentinci Guillermo Suárez i Luis Ibáñez potpisali su za Dinamo kao zamjene za Tomu Šokotu i Hrvoja Čalu; na slici s trenerom Brankom Ivankovićem i sportskim direktorom kluba Zoranom MamićemŠto se tiče mladih hrvatskih igrača, Hajduk je kupio od Zadra 23-godišnjega golmana Danijela Subašića. Preciznije, on je posuđen na godinu dana uz mogućnost potpisivanja trogodišnjeg ugovora. Od Dinama su uzeli 22-godišnjeg veznog igrača Darija Jerteca i 26-godišnjeg desnog bočnog Marijana Buljata. Hajduk je Jerteca želio kupiti još prije godinu i pol dana, ali je on iz Varteksa otišao u Dinamo, pa je posuđen Rijeci i na kraju je došao do Hajduka, a Marijan Buljat je igrač kojeg je Slaven Bilić zvao prije dvije godine u reprezentaciju, ali mu je, na treningu u siječnju 2007. godine, Eduardo da Silva slomio nogu. Budući da se nije vratio u formu kakvu je imao prije ozljede, Dinamo ga je pustio u Hajduk. Od juniora koji su uključeni u seniorsku momčad Hajduk je uzeo 19-godišnjeg Mirka Oremuša, 21-godišnjeg Tonija Pezu vratio s posudbe u Zrinski iz Mostara, a 21-godišnji Ivan Strinić ponovo je u Hajduku nakon sezone u Hrvatskom dragovoljcu. Jednog mladog su i prodali. Za 180 tisuća eura odštete u osrednji portugalski klub Nacional otišao je Duje Čop, sin nekadašnjeg igrača Hajduka Davora Čopa.

Povezanost kapitala i sporta rezultirala je dobrim rezultatima u slučaju NK Rijeke čiji je bivši predsjednik Robert Ježić ujedno vlasnik uspješne tvrtke Dioki. Ježić je nakon pet godina napustio Rijeku a novi je predsjednik Ivan Vanja Frančišković, direktor riječke podružnice Croatia osiguranja. Croatia osiguranje odmah je potpisalo novi ugovor s Rijekom na tri godine koji godišnje, po jednima, vrijedi 300 tisuća eura, a po drugima je dvostruko veći. Osim Croatia osiguranja, Rijeku marketinški podupire dugogodišnji sponzor INA, zatim Istravino, Karlovačka pivovara, niz riječkih tvrtki i T-Com. Rijeci nije dobro krenulo, ispala je iz Intertoto kupa nakon što ju je pobijedio predstavnik Makedonije Renova, i odmah je smijenjen trener Zlatko Dalić, došao je 38-godišnji Mladen Ivančić. Iz Rijeke je mnogo igrača otišlo, no mnogo ih je i došlo. Filip Marčić otišao je u Dansku za odštetu od 400.000 eura, Luka Vučko je otišao u Tursku, Nini Buleu je istekao ugovor, a Sergej Jakirović, Dario Jertec i André Luiz bili su na posudbi i otišli.

Najveće pojačanje za Rijeku je povratak 24-godišnjeg napadača Ahmada Sharbinija koji je prije godinu dana otišao u Ujedinjene Arapske Emirate, u klub Al-Wahda, pa zatim u švicarski Luzern, i sada se vratio u Rijeku. Sada bi mogao igrati sa svojim bratom, Anasom Sharbinijem, osim ako Dinamo ne kupi Anasa za kojeg Rijeka traži 5 milijuna eura. Vrlo dobro pojačanje je i 29-godišnji desni bočni Darko Miladin, nekadašnji igrač Hajduka i mlade hrvatske reprezentacije, koji se vratio iz grčkog Ergotelisa, no malo tko zna kakav je Ramon Fernandez iz argentinskog Estudiantesa kojeg je Rijeka posudila na godinu dana u ime novostvorene suradnje između ta dva nogometna kluba. Vrlo zanimljiv je i angažman 25-godišnjeg lijevog bočnog Darija Bodrušića, nekad mladog hrvatskog reprezentativca koji je igrao u generaciji s Kranjčarom, Modrićem i Da Silvom, a koji se vratio iz Dinama iz Tirane s kojim je bio prvak Albanije. S obzirom na to da ovo, uz još neke malo poznate igrače, sve skupa nisu posebno jaka pojačanja za Rijeku, nije čudno što trener Mladen Ivančić stalno govori kako mu trebaju još tri igrača.

Zvonko Zubak je nakon brojnih pokušaja uspio dovesti za trenera Croatije iz Sesveta Ljupka Petrovića koji je 1991. godine s Crvenom zvezdom osvojio Kup prvakaZvonko Zubak je nakon brojnih pokušaja uspio dovesti za trenera Croatije iz Sesveta Ljupka Petrovića koji je 1991. godine s Crvenom zvezdom osvojio Kup prvakaOstali hrvatski klubovi imaju malo novca i vrlo malo su trgovali, a oni igrači kojima su trgovali nemaju preveliko nogometno znanje. Od hrvatske nogometne srednje klase Inter iz Zaprešića je vratio 33-godišnjeg Mostarca Srđana Pecelja koji je igrao u Austriji te kupio 34-godišnjeg napadača Marija Dodika. Slaven Belupo dobio je natrag 23-godišnjeg Bojana Vručinu kojeg je posudio njemačkom Duisburgu, a čim ga Duisburg vraća znači da nije prošao visoke njemačke kriterije. Zagreb je od Dinama kupio 33-godišnjeg napadača Davora Vugrinca kojem će zbog sve češćih ozljeda ovo biti posljednja sezona.

Na tako igrački i financijski siromašnom tržištu bitna vijest bila je da se novi prvoligaš Croatia iz Sesveta pojačao s trenerom. Naime, nakon što je Zlatko Kranjčar uveo klub u prvu ligu i napustio ga, trgovac oružjem i vlasnik Croatije Zvonko Zubak doveo je za trenera 61-godišnjeg Ljupka Petrovića, najpoznatijeg po tome što je 1991. kao trener Crvene zvezde osvojio Kup prvaka, današnju Ligu prvaka. Nakon toga je mijenjao klubove po cijelom svijetu, od Španjolske i Urugvaja, preko Grčke, Kine i Bugarske, a sada je završio u Sesvetama. Zubak ga je htio dovesti prošle godine, ali je tek sada uspio. Kad već ima toliko veterana među igračima kao što su 33-godišnji Jasmin Agić, 31-godišnji Renato Pilipović, 32-godišnji Ivica Karabogdan, 36-godišnji Vlado Petrović i 33-godišnji Mario Čižmek, onda mu jedan trenerski veteran nije višak. Da bi malo pomladili momčad, kupili su 29-godišnjeg Kristijana Polovanca, koji se vratio iz francuskog drugoligaša Libournea.
 Prijelazni rok u Hrvatskoj traje do 31. kolovoza, a većina klubova formirat će svoje momčadi do 27. srpnja, kada počinje prvenstvo.

Ahmad SharbiniAhmad SharbiniU Rijeku iz Emirata i LuzernaNakon samo godinu dana u inozemstvu, u Rijeku se vratio njihov najbolji igrač,  24-godišnji Ahmad Sharbini. U tih godinu dana najbolji igrač Rijeke postao je njegov mlađi brat Anas Sharbini tako da će  Rijeka imati  dva brata  kao par napadača. Pitanje je  u kakvoj je formi Ahmad Sharbini koji je vrlo malo igrao prvo u Emiratima, a zatim u  švicarskom klubu Luzern. 

Senijad IbričićSenijad IbričićPovratak otpisanogSenijad Ibričić, reprezentativac Bosne i Hercegovine, četiri je godine igrao za Zagreb. Nakon odličnih igara postao je glavna atrakcija ovoljetnog prijelaznog roka te je potpisao za Hajduk, klub koji ga je prije četiri godine proglasio nedovoljno dobrim za njih. Ibričić je na prošlotjednoj prijateljskoj utakmici između Hajduka i talijanskog Napolija proglašen najboljim igračem.

Marin TomasovMarin TomasovMamić u lovuDo početka prvenstva, ako Dinamo ne uspije kupiti Anasa Sharbinija zbog previsoke cijene, najatraktivniji transfer mogao bi postati onaj 20-godišnjeg Zadranina, veznog igrača Marina Tomasova. Prema posljednjim informacijama, Zdravko Mamić otišao je u Zadar kako bi Tomasovljeva menadžera Renu Sinovčića uvjerio da Tomasov mora igrati za Dinamo.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika