15.07.2008. / 08:22

Autor: Eduard Šoštarić

Afera kamioni

Neće biti kaznenog progona ministra Berislava Rončevića

Pokušaj smjene ministra obrane Berislava Rončevića koju već tjednima zagovaraju određeni medijski krugovi, zbog navodne afere oko nabave kamiona za potrebe Hrvatske vojske, potpuni je promašaj jer nema nikakvih elemenata kaznenog djela prema kojima bi se ministar ili njegovi suradnici mogli kazneno progoniti, doznao je Nacional iz izvora bliskih Državnom odvjetništvu. Posao je možda napravljen traljavo, ali ni državna revizija nije uočila nezakonitosti koje bi bile temelj kaznenog progona. Jedini prigovor revizora zbog sklapanja ugovora o kupnji 39 kamiona bio je taj što offset program nije primijenjen u skladu s Naputkom o načinu i primjeni offseta.

Međutim, i o tom nalazu revizije bi se moglo raspravljati. Naime, ministar obrane može sklopiti isti posao i bez offseta uz suglasnost ministra gospodarstva, a da za to ne mora nikoga pitati iznad sebe, jer tako stoji u uputi o offsetu. Ipak, prilikom kupnje dogovoren je offset u visini 20 posto, a MORH je kasnije i kaznio tvrtku Eurokamion zbog kašnjenja s 230 tisuća kuna. Autor pokušaja da se MORH-ov ugovor o nabavi vojnih vozila za potrebe oružanih snaga proglasi protuzakonitim jest načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Josip Lucić, koji je, očito nezadovoljan odabirom vojnih vozila IVECO umjesto Unimogova Mercedesa, pokušao cijeli slučaj skandalizirati. Premda je uloga Glavnog stožera bila da u zahtjevu za nabavom kamiona upućenom MORH-u iznese isključivo tehničke i taktičke karakteristike vozila vojsci, Lucić je u svojim dopisima MORH-u svaki put dopisivao i imena poželjnih tvrtki, na što prema Zakonu o javnoj nabavi nije imao pravo.

Zbog kašnjenja Glavnog stožera u usklađivanju taktičko-tehničkih karakteristika vozila, odluka je morala biti donesena tek krajem 2004., jer bi se, da takve odluke nije bilo, 35 milijuna kuna nepovratno izgubilo s obzirom na to da ispunjenje državnog proračuna ne predviđa nikakvo prebacivanje sredstava u iduću godinu. Nakon poništenja natječaja u listopadu, upravo Glavni stožer, a ne MORH, inzistirao je na izravnoj pogodbi za nabavu vozila s više ponuditelja.

Raspisivanje nadmetanja po pozivu krenulo je 30. rujna 2004. Otvaranje ponuda održano je 21. listopada 2004. i sve su ponude zbog cijene prelazile ukupno planirana sredstva za nabavu od 35 milijuna kuna, pa je nadmetanje po zakonu bilo poništeno. U okolnostima kada je bilo vidljivo da nije moguće realizirati predviđenu nabavu, 12. studenoga 2004. Uprava za materijalne resurse dostavila je zahtjev MORH-u da se ide u izravnu pogodbu. Rončević je na inzistiranje Glavnog stožera 23. prosinca donio odluku o imenovanju novog povjerenstva. Nakon provedenih analiza i pregovora povjerenstvo je predložilo ministru obrane sklapanje ugovora s tvrtkom Eurokamion, ovlaštenim zastupnikom tvrtke IVECO.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika