Objavljeno u Nacionalu br. 661, 2008-07-15

Autor: Nina Ožegović

Galerija

Pandur: 'To je moja životna predstava'

Tomaž Pandur kazališni redatelj europskog renomea i prepoznatljiva stila, postavio je SVJETSKE PLESNE ATRAKCIJE novu dramu u kojoj glavnu ulogu ima Livio BadurinaTomaž Pandur kazališni redatelj europskog renomea i prepoznatljiva stila, postavio je SVJETSKE PLESNE ATRAKCIJE novu dramu u kojoj glavnu ulogu ima Livio BadurinaJe li Kaligula, treći rimski car, zvan Čizmica, najpoznatiji po okrutnosti, nemilosrdnosti i proglašenju svog konja Incitata senatorom, zaista bio toliko krvožedan, nemilosrdan i lud? Na to pitanje pokušat će odgovoriti nova kazališna predstava "Kaligula", koju je po drami francuskog Nobelovca Alberta Camusa režirao Tomaž Pandur, svjetski poznati slovenski redatelj, inovator i predstavnik nove kazališne estetike. Panduru je ovo druga suradnja s Teatrom Ulysses, a prvi put je režirao prije nekoliko godina projekt o Nikoli Tesli. Predstava je nastala u koprodukciji šest kazališta, između ostalog Kazališta Ulysses, Pandur teatra, Gavelle i Grada teatra Budva, a hrvatsku premijeru imat će 18. srpnja na Brijunu u sklopu ljetnog programa Teatra Ulysses.

Komad je praizveden početkom srpnja u Budvi gdje je ispraćen ovacijama prepunog gledališta, a Pandur je projekt komentirao sljedećim riječima: "To je moja životna predstava, vrhunac karijere!" Kritičari su zapisali da to nije dosadna povijesna priča o životu i smaknuću ludog imperatora nego vrlo slojevita i složena drama, kojom Pandur preispituje poznate povijesne činjenice o Kaliguli. Naime, sve što znamo o tom rimskom caru dolazi iz poznate Svetonijeve biografije, međutim, neka novija saznanja i istraživanja dovode u sumnju njegovu povijesnu istinu. Predstava započinje monologom nagog Kaligule, kojeg igra Livio Badurina, o prolaznosti života, a nastavlja se u bazenu dubine 20-ak centimetara koje "glumi" jezero Nemorenzis, radu scenografa iz zagrebačke grupe Numen.

Projekt je dugo spreman, a sudeći po kritikama rezultat je čudesan. Nisu zaobiđene najaktualnije teme današnjice, od homoseksualizma i migracija do mutacija i tragedije inteligencije, tako da je priča o caru, koji nije ostvario samo jednu želju – da posjeduje Mjesec, zapravo priča i o našem vremenu.

Kaligulinu ljubljenu sestru igra Dijana Vidušin, a još glume Sven Medvešek, Hrvoje Klobučar, Ozren Grabarić i drugi, dramturginja je bila Livija Pandur, a kostime je dizjanirala Angelina Atlagić. Nakon Brijuna ansambl odlazi na gostovanje u Meksiko, Kolumbiju i druge zemlje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika