15.07.2008. / 14:33

Autor: Nina Tomljanović

Odbijanje žalbe

Nikica Jelavić do izručenja ostaje u pritvoru

Jelavić bi njemačkim pravosudnim tijelima mogao biti izručen krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna

Nikica Jelavić će u pritvoru čekati izručenje Njemačkoj jer je sud u Krškom odbio drugu žalbu obrane da ga se pusti na slobodu uz jamčevinu od pola milijuna eura."Sud je odbio drugu žalbu obrane na odluku istražnog suca kojom je odbijen prijedlog da se Jelaviću ukine pritvor uz jamčevinu od pola milijuna eura", rekao je za Hinu slovenski odvjetnik Jelavića Drago Šribar koji je sudsko rješenje o neprihvaćanju žalbe dobio jučer.

Jelavić se  više ne može žaliti na pritvor no može predložiti novi iznos jamstva iako njegov odvjetnik Drago Štribar  kaže kako on to neće učiniti jer smatra da ni viši iznos jamstva ne bi bio prihvaćen."To više nećemo raditi jer smo stekli dojam da bilo koje jamstvo, pa čak u iznosu i od pet milijuna eura ne bi bilo prihvaćeno jer sud smatra da je samo pritvor dovoljna mjera koja jamči da će Jelavić ići u Njemačku", kazao je Šribar.

Jelavić bi njemačkim pravosudnim tijelima mogao biti izručen krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Štribar objašnjava kako se njegov klijent u petak pred Okružnim sudom u Krškom suglasio s izručenjem, pa će ono biti obavljeno po brzom  postupku koji traje do deset dana. Rok za izručenjem je počeo u subotu kada je odluka o izručenju postala

DORH ispituje financijsko stanje Nikice Jelavića"Državno odvjetništvo zatražilo je od nadležnih tijela, odnosno od Porezne uprave provjeru financijskog stanja Nikice Jelavića", izjavila je sinoć za Hinu glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordini dodavši da o ostalim pojedinostima ne može ništa kazati.

Kako piše Večernji list, pozivajući se na izvore u vrhu DORH-a, rezultata provjere trenutno nema, a nema ni informacija tome jesu li Jelavić i njegove tvrtke uplatili porez i prijavili prihode iz kojih bi bilo jasno da lako može namaknuti pola milijuna eura.

Nikica Jelavić, početkom prošlog tjedna je uhićen u Sloveniji temeljem njemačkog zahtjeva, a u petak je na saslušanju na Okružnom sudu u Krškom dao suglasnost da po brzom postupku bude izručen Njemačkoj. Njegov odvjetnik Drago Štribar je u žalbi na pritvor ponudio slovenskom Sudu jamčevinu u iznosu od 500.000 eura.

Godine 2004. je Jelavić proveo tri mjeseca u njemačkom pritvoru zbog sumnji da je opljačkao draguljarnicu u gradu Kemptenu, ali je postupak obustavljen i oslobođen je sumnji.

Njemačko tužiteljstvo ga sumnjiči za prijevaru u postupku kojim potražuje od Bavarske naknadu od 530.000 eura za proces koji se protiv njega vodio u Njemačkoj i u kojem je oslobođen.

Njemačko državno odvjetništvo ga sumnjiči da je uz tužbu za nadoknadu štete predočio krivotvorene ugovore i krivotvorene bankovne dopise.

Vezane vijesti

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

U razgovoru za Evertontv napadač hrvatske nogometne reprezentacije Nikica Jelavić izrazio je optimizam i vjeru da zajedno sa suigračima na Euru može… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika