15.07.2008. / 12:07

Autor: Petra Horvat

Vijećnik pobijedio Grad

Podolnjak: Ugovori o JPP-u moraju biti javni

Robert Podolnjak, varaždinski gradski vijećnik, dobio je tužbu protiv Grada Varaždina, a presuda je prva takva u Hrvatskoj protiv tajnosti ugovora o JJP-u

Varaždinski vijećnik Robert Podolnjak, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, dobio je spor protiv Grada Varaždina, kojeg je predstavljao Ivan Čehok. Podolnjak je Grad Varaždin tužio jer mu nije bilo dopušteno da pogleda i fotokopira ugovor o gradnji rukometne dvorane, sklopljen između Varaždina i tvrtke Max Bögl Tehnobeton. Grad je na njegov zahtjev da mu predoče dokumentaciju odgovorio rješenjem u kojem piše kako se Podolnjakov zahtjev odbija, uz objašnjenje kako bi time bila ugrožena prava intelektualnog vlasništva.

Podolnjak je na takvo rješenje odgovorio tužbom, u kojoj je napisao kako se dijelovi ugovora koji njega zanimaju odnose na ukupnu cijenu dvorane, strukturu troškova gradnje, održavanje, cijena zakupa i slično, te kako on kao gradski vijećnik ima pravo na uvid u takve podatke, koji ne mogu biti predmet intelektualnog vlasništva. "Kako gradski vijećnik može donositi proračun i štititi javni interes, a nema uvid u najveću investiciju u povijesti Varaždina", pitao se Podolnjak.

Tužba je vođena na Upravnom sudu pod predsjedanjem Ljiljane Karlovčan-Đurović, a u konačnoj presudi stoji kako je Robertu Podolnjaku neosnovano uskraćeno pravo na uvid u dio ugovora koji se ne odnosi na pravo intelektualnog vlasništva. Odluci je potpomogla i čijenica kako je Grad već jednom dopustio takav uvid novinaru koji je podatke čak objavio.

"Ugovori o javno-privatnom partnerstvu (JPP) više ne mogu biti tajna", rekao je Podolnjak i dodao kako je ova presuda prva u Hrvatskoj protiv tajnosti ugovora o JPP-u. Direktor sektora za JJP Kamilo Vrana rekao je kako je novi zakon o JPP-u, koji je prošao prvo saborsko čitanje , uvesti obvezu objave ugovora, izuzevši odredbe koje se odnose na intelektualno vlasništvo.

Vezane vijesti

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika