16.07.2008. / 12:02

Autor: Nina Tomljanović

Banja luka

Usvojeni grb i himna Republike Srpske

Bošnjački zastupnici u parlamentu RS-a bili su se protivili usvajanju nove himne "Moja Republika" kao i novog grba jer su tvrdili da se njima diskriminira Bošnjake

Nakon višesatnih polemika, sinoć je narodna skupština usvojila novu himnu "Moja Republika" te novi grb Republike Srpske u kojem su naslikani dvoglavi orao i dva propeta crvena lava, te kraljevska kruna.

Usvajanje nove himne, autora banjalučkog skladatelja Mladena Matovića je uslijedilo nakon što je Ustavni sud BiH ranije osporio skladbu "Bože pravde" kao himnu RS-a i grb samo s dvoglavim orlom kao grb RS-a.

Bošnjački zastupnici u parlamentu RS-a bili su se protivili usvajanju nove himne "Moja Republika" kao i novog grba jer su tvrdili da se njima diskriminira Bošnjake. Tako su najavili da će u Vijeću naroda Parlamenta RS staviti veto na usvojene novu himnu i grb RS-a i pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u tom entitetu.

Kod glasovanja za novi grb i himnu zastupnici najjače oporbene stranke u RS-u Srpske demokratske stranke (SDS) su bili suzdržani, a za vrijeme rasprave su se zauzimali da u RS i dalje u upotrebi ostanu himna "Bože pravde" i grb samo s dvoglavim orlom.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odnosno zastupnici stranke RS-a Milorada Dodika su isticali da će "Republika Srpska usvajanjem novog grba i himne steći svoj identitet u pogledu simbola, što znači da RS neće imati grb i himnu koji su i simboli Srbije već nešto svoje", aludirajući na odbacivanje himne "Bože pravde" i grba samo s dvoglavim orlom.

Oporbena Srpska demokratska stranka, koja se zauzimala za ostanak u RS- himne "Bože pravde" i grba samo s dvoglavim orlom je naglasila da ne vidi ništa loše u tome da Srbi Republike Srpske i oni u Srbiji imaju iste simbole.

Vezane vijesti

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio kako je protiv toga da Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića uđe u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika