16.07.2008. / 14:33

Autor: Nina Tomljanović

Priopćenje

NHS: "Vlada i HNB krivi za inflaciju"

Nezavisni hrvatski sindikat upozorava da od jeseni uz poskupljenja goriva i struje možemo očekivati i poskupljenje plina i grijanja, kao i daljnji rast cijena hrane

Nakon prošlomjesečnog povećanja inflacije od 7,6 posto, nezavisni hrvatski sindikat (NHS) u današnjem je priopćenju prozvao Vladu i Hrvatsku narodnu banku (HNB) da nisu dovoljno učinili na suzbijanju inflacije.

NHS ocjenjuje kako se stječe dojam da se djelovalo mlako s nedovoljno učinkovitim mjerama te da su se Vlada i HNB ponijeli više kao kritičari zbivanja nego kao netko tko je odgovoran za nadziranje i suzbijanje inflacije.

Samozadovoljstvo kojim Vladini predstavnici često istupaju kad je riječ o mjerama za suzbijanje posljedica poskupljenja na najsiromašnije slojeve pokazuju kako se problem u dovoljnoj mjeri ne razumije ili mu se pristupa površno, piše u priopćenju NHS-a.

Nezavisni hrvatski sindikat upozorava da od jeseni uz poskupljenja goriva i struje možemo očekivati i poskupljenje plina i grijanja, kao i daljnji rast cijena hrane. Vlada ponajviše interesa pokazuje za ubrzano donošenje zakona vezanih uz pristupanje EU i veseli se pozivnici za NATO. Donose se zakoni koji se zbog grešaka u brzini njihova donošenja vrlo brzo moraju mijenjati (što smo i do sada iskusili na primjerima Zakona o javnoj nabavi i Zakona o strancima), a tko zna koliko će još hitno donesenih zakona morati u nove promjene. Europska unija ne može biti cilj kojem se juri pod svaku cijenu, a da se pri tome zanemaruje domaće probleme, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Krešimir Sever.

NHS navodi kako je povjerenstvo za praćenje cijena na jednom mjestu uspjelo okupiti najodgovornije ljude, od državnih i lokalnih vlasti, preko HNB-a i poslodavaca, do sindikata i udruga potrošača.

No, ispada kako je, tvrdi NHS, povjerenstvo formirano ponajprije radi političke poruke javnosti, a ne radi dubokih rezova i društveno korisnih mjera, pa je pitanje treba li ga još uopće sazivati.

Državni proračun se izdašno punio poskupljenjima, pogotovo vezano uz poskupljenje naftnih prerađevina i hrane. Mjere koje je Vlada osmislila neće pogoditi metu i nužno ih je redefinirati - treba preispitati stope PDV-a na hranu i gorivo, kao i visine trošarina i naknada za ceste i autoceste.

Hrvatska vlada i HNB moraju zajednički pronaći mjere koje će ublažiti inflatorni udar, koji u Hrvatskoj neće pogoditi samo najsiromašnije, nego i cijeli osiromašeni srednji sloj građana. Nismo daleko od razuzdane inflacije koju će se teško moći staviti pod nadzor ako u potpunosti izmakne kontroli, upozorava NHS te na kraju priopćenja dodaje da ukoliko se nastavi ovakovim ritmom, da u jesen doista nitko neće morati pozivati građane na ulicu. Izaći će sami.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika