16.07.2008. / 16:27

Autor: Petra Horvat

Suđenje kapetanu Laptalu

Svjedok optužbe smatra da Laptalo nije kriv

Gradonačelnica Dubravka Šuica u svom je svjedočenju kazala kako svojim ugledom garantira kako je Laptalo pošten čovjek koji ne može biti sudionik kriumčarenja drogom

Suđenje dubrovačkom pomorskom kapetanu Kristi Laptalu, koji je s još dvojicom članova posade optužen za krijumčarenje 51 kilograma kokaina, počelo je danas u grčkom gradu Patrasu svjedočenjem dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice i lučkog kapetana u Egionu, gradu u kojem je zaustavljen Laptalov brod. Suđenje je prekinuto nakon saslušanja iskaza svjedoka, a sutra će, u nastavku suđenja, biti saslušano još desetak svjedoka.

Podpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzodur smatra kako je gradonačelnica Šuica o karakteru kapetana Laptala svjedočila iskreno i argumentirano. Kazala je kako kapetana i njegovu obitelj poznaje godinama, da su to pošteni ljudi i da ne vjeruje da bi Laptalo mogao biti uključen u krijumčarenje droge. Šuica je navela kako se treći put namjerava natjecati za gradonačelnicu Dubrovnika, te da si ne može dozvoliti da govori nešto za što bi se moglo dokazati da je neistina.

Lučki kapetan iz Egiona, svjedok optužbe, nije naveo ništa što bi teretilo Laptala, te je napomenuo kako smatra da Laptalo i preostali suoptuženici nisu mogli staviti drogu u teret na brodu.

Laptalo je pritvoren više od godine, a suđenje je dva puta odgađano, od toga je posljednji put odgođeno u lipnju zbog posljedica razorna potresa na jugu Grčke. Laptalo, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia, optuženi su z krijumčarenje 51 kilograma kokaina, pronađena u kutijama koje su iskrcane s broda "Coral Sea". Optuženici su uhićeni 13. srpnja prošle godine u grčkoj luci Egionu i od tada su u grčkom pritvoru. Zahtjev da se brane sa slobode uz jamčevinu nije prihvaćen zbog mogućnosti ponavljanja istoga kažnjivog djela.

Suđenje u Patrasu prate predstavnici Međunarodnih federacija sindikata transportnih radnika, brojni novinari i drugi. Međunarodna federacija sindikata smatra kako grčke vlasti trojicu optuženika drže u pritvoru bez čvrstih dokaza o sudjelovanju u krijumčarenju kokaina i nadaju se povlačenju optužnice. Po njima, posada nije mogla raspakirati kutije u kojima je otkriven kokain, sakriti u njih kokain i ponovo ih povezati.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika