17.07.2008. / 13:13

Autor: Hrvoje Šimičević

Pretpristupni fondovi

SDP: Vlada skriva istinu o pregovorima s EU

'Problem korištenja predpristupnih fondova mjerljiv je jedino veličini problema pravosudnih reformi u kojima se Hrvatska trenutačno nalazi', kazao je Mimica, ističući kako Vlada i dalje ovaj problem u medijima plasira kao neznatnu prepreku, 'poričući time pravu realnost'

U razdoblju od 2006. i 2007. godine Hrvatska nije iskoristila financije predpristupnih fondova zbog neadekvatne politike aktualne vlade, a taj je aspekt postao reprezentativni pokazatelj lošeg stanja državne administracije, koja i dalje nema odgovore na zahtjeve Unije. Zaključak je to SDP-ovih saborskih zastupnika Nevena Mimice i Daniela Mondekara, koji su na današnjoj konferenciji uputili oštre kritike Vladi zbog konstantnog iskazivanja nezadovoljstva država članica s Hrvatskom u administrativnom i strateškom kontekstu korištenja predpristupnih fondova, te na Vladinoj konzistentnoj retorici kojom se već tri godine umanjuje ovaj problem 'negacijama i odgovorima Bruxellesu bez konstruktivnih argumenata.' "Problem korištenja predpristupnih fondova mjerljiv je jedino veličini problema pravosudnih reformi u kojima se Hrvatska trenutačno nalazi", kazao je Mimica.

SDP-ovci su o veličini problema upozorili preko zaključaka Sastanka upravnog odbora IPA-e (Instrumenti za pomoć u pred pristupnom razdoblju) u Bruxellesu, održanom krajem lipnja, a na kojem države članice iskazuju kritike načinom na koji Hrvatska upravlja EU fondovima. "Zbog neadekvatnog postavljanja Hrvatske strane u cjelokupnom pregovaračkom procesu, i dalje je na snazi blokada iskorištavanja financija iz PHARE i IPA programa nametnutog 2006. godine, što Vlada i dalje u medijima plasira kao neznatnu prepreku. I dalje se radi o problemu koji nam može onemogućiti primjerice 450 milijuna eura korištenja sredstava iz IPA programa. Europska komisija oduzela je sredstva Hrvatskoj kao upozorenje i svojevrsnu motivaciju da se konačno dođe do znatnijih pomaka u rješavanju ovih problema", kazao je Mondekar.

Kao jedan od elementarnih problema naglašen u izvještajima europarlamentaraca i Europske komisije, kazao je Mondekar, promaknuto je loše funkcioniranje hrvatskog menadžmenta, ili pak 'nedostatak istog'. "Europska komisija najviše inzistira na rješavanju ovog pitanja jer su u nekoliko navrata naglasili kako će bez jasne edukativne strategije kompretentnih kadrova, blokada predpristupnih fondova i dalje biti realnost.

"U Hrvatskoj je najveći problem što su za taj posao određeni 'politički podobni' kadrovi, a ne kompretentni i obrazovani ljudi u administraciji koji bi trebali predstavljati elitu državne uprave ", poručio je Mondekar, ističući kako je Srbija, koja nije u statusu države kandidatkinje, stavljena kao primjer uspješne prilagodbe, na kojoj Hrvatska može učiti. Uz strukturne promjene, kao približavanje rješenju problema i odmrzavanju fondova, SDP je također istaknuo drastičnu promjenu politike prema nametnutim rokovima, u kojima je Hrvatska gotovo u pravilu do sada kasnila. Problem je, poručili su Socijademokrati, što se Hrvatska i dalje maksimalno oslanja na Europsku komisiju, što u zemljama članicama izaziva nepovjerenje u mogućnosti administracije u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika