17.07.2008. / 14:56

Autor: Nina Tomljanović

Srbija

Nevladine organizacije: Presuda Antunu Gudelju tek je prvi korak

Organizacije ističu da je država sada dužna istražiti da li su ubojstva Josipa Reihla Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića, kao i pokušaj ubojstva Mirka Tubića bila planirana da bi se osujetili pregovori i eventualno pronalaženje multinacionalnog rješenja kao alternative ratu

Nekoliko nevladinih organizacija koje su pratile suđenje Antuna Gudelja su priopćile da je presuda koju je donio Županijski sud u Osijeku samo prvi korak u razjašnjavanju zločina.

Organizacije ističu da je država sada dužna istražiti da li su ubojstva Josipa Reihla Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića, kao i pokušaj ubojstva Mirka Tubića bila planirana da bi se osujetili pregovori i eventualno pronalaženje multinacionalnog rješenja kao alternative ratu. "Usprkos formalno-pravno korektno ponovljenom suđenju i izricanju stroge presude Antunu Gudelju, ostaje činjenica da je punih 17 godina utvrđivanje činjenica i kažnjavanje ovog zločina bilo izvan istinskog interesa hrvatskih vlasti, posebno pravosuđa", navodi se u zajedničkom priopćenju kojega su potpisali Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba, Hrvatski helsinški odbor i Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

Gudelja je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina. Osuđen je za ubojstvo tadašnjeg zapovjednika osječke policije Josipa Reihla Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžije i gradskog vijećnika Milana Kneževića te teškog ranjavanja predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića. Ubojstvo se desilo 1. srpnja 1991. godine kod Tenje.

Vezane vijesti

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj Antuna Gudelja, nepravomoćno osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira, Gorana Zobundžije,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika