17.07.2008. / 19:30

Autor: Petra Horvat

Slovenija

Požar otpadnih guma kod Ptuja prijeti ekološkom katastrofom

Stanovništvo je upozoreno da se zbog vlastite sigurnosti ne zadržava na otvorenom, te da vrata i prozore drže zatvorenim. U akciju gašenja požara uključeno je više od 250 vatrogasaca, no vatra još nije do kraja ugašena

Stanovnicima Lovrenca u Dravskom polju kod Ptuja prijeti veliko onečišćenje zraka i pitke vode nakon što je danas došlo do požara goleme količine gumenog otpada u skladištu starih guma za recikliranje. U akciji gašenja sudjeluje više od 250 vatrogasaca iz Ptuja, Maribora i okolice, no požar nije do kraja ugašen.

Zapalilo se nekoliko tisuća tona starih otpadnih guma u deponiji ukopanoj uz bivšu šljunčaru, u vlasništvu poduzeća koje se bavi recikliranjem otpadnog granulata. Policija još ispituje sumnje da je požar podmetnut, a zdravstvene službe Maribora i Ptuja lokalnim su stanovnicima preporučile mjere opreza zbog onečišćenja zraka i pitke vode u prostoru nekoliko desetaka kvadratnih kilometara oko mjesta nesreće.

Područje požara prekriveno je dimom i čađom, a stanovništvo ugroženog područja upozoreno je da ne otvara vrata i prozore, te da se ne zadržava na otvorenom. Poseban oprez preporuča se maloj djeci, asmatičare i bolesnike s bolestima respiratornog trakta. "Radi se o ekološkoj katastrofi i o tome sam obavijestio vladu i ministra za okoliš i prostor Janeza Podobnika", rekao je gradonačelnik općine Kidričevo Jože Murko, na čijem je području došlo do spomenutog požara.

Zdravstveni djelatnici upozoravaju i na problem otrovnih tvari koje su se nakon požara raširile širom okolicom. Automobilske gume ne sagorijevaju u cijelosti nego se prostorom širi i čađa nastala izgaranjem ugljika, a takve čestice mogu biti kancerogene ukoliko dospiju u pluća.

Slovensko ministarstvo za okoliš i prostor izjavilo je kako nije točno da je privatno poduzeće Albin Promotion u čijem se skladištu požar dogodio dobilo državnu koncesiju za saniranje šljunčare otpadnim gumama. Ministarstvo tvrdi kako je sanacija predviđena tako da se prostor zasuo granulatom od otpadnih guma, dok skladištenje otpadnih guma nije dopušteno i moguće ih je u izuzetnim slučajevima koristiti samo kao dodatni građevinski materijal.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika