18.07.2008. / 16:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Teva PI

Pliva dobila novog vlasnika

Procjene su kako kupnja Barra od strane izraelske farmaceutske kompanije Teve ne bi trebala znatnije utjecati na Plivu. S druge pak strane, ovom bi akvizicijom, prema pozitivnom scenariju, Pliva mogla postati glavna platforma proširenja poslovanja prema istoku Europe i nastavka preustroja koji je započeo Barr

Hrvatska farmaceutska tvrtka Pliva prešla je u vlasništvo izraelske farmaceutske kompanije Teve, koja je danas na službenim stranicama objavila preuzimanje dosadašnjeg vlasnika hrvatske tvrtke, četvrtog po veličini svjetskog proizvođača generičkih lijekova Barr Pharmaceuticalsa.

Prema sporazumu o kupnji, Teva Pharmaceutical Industries preuzela je Barr za 7,46 milijardi dolara, ili za 66,50 dolara po dionici, što predstavlja 42-postotnu premiju na zadnju cijenu dionice Barra na Wall Streetu u srijedu. Prema zajedničkom sporazumu, Teva će preuzeti dugovanja Barra u iznosu od oko 1,5 milijardi dolara.

Izraelska tvrtka, koja je najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, ovim je potezom učvrstila svoju poziciju na američkom tržištu, ali i pojačavala prisutnosti u Europi, ističu analitičari.

Ovim će preuzimanjem Teva kao vlasnik zapošljavati oko 37.000 radnika te će poslovati u više od 60 država, prenijele su agencije, dodajući kako se Teva najnovijim potezom nastoji približiti svojem cilju povećavanja udjela na američkom tržištu sa sadašnjih 20 na 30 posto.

Osim najvažnijeg američkog tržišta, Teva će kupnjom Barra uvelike povećati prisutnost u europskim državama poput Njemačke, Poljske, Hrvatske i Rusije; područja na koja će prema procjenama najviše investirati u bližoj budućnosti. S druge strane, jedan od najbitnijih razloga kupnje Barra, leži u činjenici što je u ovoj domeni poslovanja bez većih akvizicija iznimno teško držati postojeću poziciju, zbog elemenata poput dalekoistočnih konkurentnih kompanija koje se sve više približavaju zapadnom tržištu ili pak zbog pada cijena generičkih lijekova, ističu analitičari.

Nakon što se na stranicama izraelskih poslovnih novina Globes pojavila neslužbena informacija o ovom scenariju, na newyorkškoj burzi je došlo do velikog porasta u trgovini dionicama Barra. U samo 24 sata cijena te dionice narasla je za 20 posto i iznosila je 56 dolara po dionici.

Procjene su kako kupnja Barra ne bi trebala znatnije utjecati na Plivu, a prema pisanju Poslovnog dnevnika, Barr je već prije službene najave u medijima preusmjerio Plivino poslovanje prema istočnoeuropskim tržištima; dijelovima Europe na kojima do sada Teva gotovo i nije bila prisutna. Drugim riječima, Pliva bi mogla postati glavna platforma za istok Europe, što bi, ako se ovaj scenarij ostvari, bio pozitivan nastavak preustroja Plive koji je započeo Barr.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika