18.07.2008. / 09:20

Autor: Marko Biočina

Politička kriza

Odbijena ostavka belgijskog premijera

Politička kriza u Belgiji nastavila se sinoć kasno navečer kad je belgijski kralj Albert objavio kako je odbio prihvatiti ostavku premijera Yvesa Letermea. Belgijski kralj na taj je način pokušao spriječiti izbijanje još jače krize što bi se vjerojatno dogodilo da je Letermeova ostavka prihvaćena.

Naime, Yves Leterme preuzeo je dužnost premijera prije četiri mjeseca, a tome je prethodilo nekoliko mjeseci dugo razdoblje u kojem Belgija, zbog dubokih podjela između stanovnika flamanskog i valonskog podrijetla, nije imala vladu. Na kraju je posredovanjem kralja na tu poziciju došao flamanski kršćanski demokrat Leterme.

On je pokušao s trima belgijskim regijama, Flandrijom, Valonijom i Bruxellesom dogovoriti reforme kojim bi te regije dobile veću autonomiju, no u tome zasad nije uspio, te je zato ponudio svoju ostavku. Inače, autonomistički pokret najjači je u Flandriji, najnaseljenijoj i najbogatijoj regiji u Belgiji.

Nakon što je odbio ostavku Letermea, kralj Albert objavio je kako je će nastaviti posredovati među regijama, te na taj način pronaći put izlaska iz postojeće situacije političke blokade.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika