18.07.2008. / 13:05

Autor: Petra Horvat

Zagreb

SDP: Tražimo odgovornost čelnika HZZO-a zbog Bubleove izjave

SDP-ovi su zastupnici osudili Bubleovu izjavu prozvavši ju nehumanom, te procijenili kako je HZZO bolesniji od samog zdravstva

SDP je danas zatražio da se proispita odgovornost direktora i Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) jer nisu reagirali na, prema SDP-u, nehumanu i skandaloznu izjavu rukovoditelja Odjela za lijekove HZZO-a Tončija Bublea da "neki pacijenti trebaju umrijeti".

Spornu su izjavu osudili SDP-ovi zastupnici Željko Jovanović i Mirando Mrsić istaknuvši kako, uz Bublea, odgovornim smatraju i direktora i Upravno vijeće HZZO-a koji nisu reagirali na Bubleovu izjavu da bolnice nekim teškim bolesnicima, procijene li da im neće pomoći, ne osiguravaju skupe lijekove jer "na žalost, neki pacijenti moraju umrijeti". Jovanović smatra kako je Bubleova izjava nehumana, no kako je on najmanji krivac u lancu odgovornosti hrvatskog zdravstva. "Sporna izjava posljedica je lošeg stanja u zdravstvu", rekao je i dodao kako uzrok tome ponajviše leži u ovogodišnjem proračunu za zdravstveni resor.

Prozvao je i Vladu i HDZ da su za Fond skupih lijekova ovogodišnjim proračunom osigurali samo 250 milijuna kuna, iako je lani potrošeno 338 milijuna kuna, od čega samo u prvih šest mjeseci ove godine 175 milijuna kuna. Ustvrdio je kako je SDP bio u pravu kada je amandmanom na proračun za Fond tražio 350 milijuna kuna. "Vlada je i proračunom pokazala kako nema viziju, znanje i ideju kako provesti reformu zdravstva, a da ne ugrozi prava pacijenata", rekao je Jovanović koji je HZZO nazvao "tvrđavom birokracije".

Mirando Mrsić je rekao kako hrvatsko zdravstvo sve više postaje "financijska kontrola u kojoj se bolesnik izgubio u sustavu", te da je HZZO bolestan i više nego zdravstvo. Ustvrdio je i kako se vladajuća koalicija ne usudi krenuti u reformu zdravstva jer se boji da će izgubiti izbore.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika