18.07.2008. / 19:37

Autor: Hrvoje Šimičević

Sud za ljudska prava

'U Hrvatskoj nisu diskriminirali Rome'

Prošle je godine isti sud presudio u korist Roma koji su tužili Češku, a posljednja presuda mogla bi imati veliki utjecaj u budućim sličnim parnicama

Hrvatska nije diskriminirala romsku djecu na području Međimurja jer su premješteni u zasebne razrede u školi, presudio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, stoji na internetskoj stranici britanskog BBC-a. Tužbu su podnijeli Europski centar za prava Roma (ERRC) i Hrvatski helsinški odbor (HHO) pod obrazloženjem da se spomenutim činom radilo o segregaciji i diskriminaciji.

U obrazloženju odluke Suda pak stoji kako su ove tvrdnje neosnovane, jer su djeca bila u zasebnim razredima dok nisu usvojila hrvatski jezik, da bi ih kasnije vratili u 'normalno okruženje'. Također, prema Sudu, djeca su u sklopu školskih programa, vrijeme provodila s drugom djecom neromske pripadnosti.

Prenoseći vijest o presudi, BBC ističe kako su slučajevi zasebnih romskim razreda pojava koja se može uočiti u svim državama jugoistočne europe, ističući kako se epilogom ove priče stvorio izvjesni presedan. Naime, prošle je godine isti sud presudio u korist Roma koji su tužili Češku, a posljednja presuda mogla bi imati veliki utjecaj u budućim sličnim parnicama.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika