19.07.2008. / 10:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Ukinuta zabrana Bakhe

Sanader: Zabranjivanje predstave je nedopustivo

Sami umjetnici; protagonisti ove predstave, u otvorenom su pismu najavili, kako bez obzira na činjenicu što je premijera odobrena, u istoj neće sudjelovati sve dok se ravnatelj i uprava Splitskog ljeta ne ispričaju

Premijera predstave Euripidovih "Bakhi", koja je proteklih nekoliko dana digla propriličnu kontroverzu, što je rezulturalo i njezinim otkazivanjem, ipak će se na otvaranju 54. splitskog ljeta na kraju održati.

Predstava je postavljena u režiji mladog umjetnika Olivera Frljića, a između ostalog sadrži i govor premijera Sanadera na splitskoj rivi, u kojem daje podršku optuženim generalima. Po ukinuću predstave, a potom i vraćanju na repertoar, oglasio se ravnatelj faeivala Milan Štrljić ističući kako je do toga došlo jer se predstava u zadnji čas u dijelovima drastično mijenjala, te da nije dovršena. Također, Uprava festivala kao jedan od razloga otkazivanja navela je i činjenicu da se s krova Osnovne škole Spinut, u čijem se dvorištu predstava trebala prikazivati, bacaju veliki komadi mesa – 'što bi moglo ugroziti sigurnost gledatelja.'

Uz to, autoru predstave također se zamjera što je konstantno povećavao financijske zahtjeve. Sve ove argumente, Frljić, kao i glumačka postava koja sudjeluje u predstavi, odmah je odbacila, nazvavši ih smiješnim i neutemeljenim. Međutim, uz polemiku koja se vodila putem medija, možda najbitniji događaj koji je prema mnogima utjecao na fibnalni smjer cjelokupne priče; dakle izvjesnog održavanja premijere rečene predstave-bila je reakcija premijera Ive Sanadera.

On je preko glasnogovornika Vlade poručio kako kao premijer i građanin smatra nedopustivim zabranjivanje predstave te kako očekuje da će splitsko Hrvatsko narodno kazalište "ispraviti očiglednu pogrešku".

"Umjetnička sloboda, jednako kao i sloboda javnog izražavanja, spadaju u temelje demokracije. Stoga, kao i sva kulturna javnost, očekujem da će splitski HNK ispraviti ovu očiglednu pogrešku", zaključio je Sanader. Nakon toga je i došlo do šponištenja prvotne odluke.

Sami umjetnici; protagonisti ove predstave, u otvorenom su pismu najavili, kako bez obzira na činjenicu što je premijera odobrena, u istoj neće sudjelovati sve dok se ravnatelj i uprava Splitskog ljeta ne ispričaju.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika