19.07.2008. / 10:52

Autor: Hrvoje Šimičević

Istup poglavara

Papa: Svećenicima pedofilima treba se suditi

Benedikt XVI ispričao se tijekom mise u Sydneyu, nastavivši tako snažnom retorikom koju je započeo za posjeta SAD-u u travnju, gdje se susreo s žrtvama

Boraveći u Australiji, papa Benedikt XVI napravio je jedan od značajnijih koraka Katoličke crkve u posljednjih nekoliko godina, ispričavši se žrtvama zlostavljanja nad maloljetnicima koje su počinili rimokatolički svećenici, istaknuvši kako isti moraju izaći pred sud.

Papa je u posjet Australiji došao početkom tjedna, a tijekom proteklih dana brojne su nevladine udruge od poglavara Crkve očekivale da napravi ovaj svojevrsni istup. Benedikt XVI ispričao se tijekom mise u Sydneyu, pojačavši tako retoriku koju je upotrebljavao za posjeta SAD-u u travnju, gdje se susreo s žrtvama.

Govoreći otvoreno o ovoj neslavnoj epizodi ili epizodama u crkvenoj povijesti, Papa je poručio kako je svjestan koliko je boli izazvalo zlostavljanje unutar crkve. „Duboko žalim zbog boli i patnje koju su doživjele žrtve te samo mogu reći kako djelim njihovu patnju“, kazao je Benedikt XVI.

"Ti zločini, koji predstavljaju tako veliku izdaju povjerenja moraju biti osuđeni na jasni način. Oni su izazvali veliku bol i oskrnavili su crkveno svjedočenje. Tražim od svih vas da pomognete vašim biskupima i da surađujete s njima u borbi protiv toga zla. Žrtve moraju dobiti njegu i biti shvaćene, a odgovorni za te zločine moraju biti izvedeni pred sud", kazao je u govoru Benedikt XVI.

Riječ je o rijetkom istupu nekog od čelnih ljudi Crkve, u kojem se poziva na rješavanje skandala van crkvene zajednice, jer se u dosadašnjoj praksi Crkvi najviše prigovaralo zbog masovnog zataškavanja, netransparentnosti, te novčanih nagodbi za kler koji je bio uključen u pedofiliju.

Inače, u Australiji je107 katoličkih svećenika osuđeno za seksualna nasilja, a još se vide procesi protiv drugih.

Vezane vijesti

Blatter se ispričao, ali ne odstupa već nastavlja "borbu" protiv rasizma

Blatter se ispričao, ali ne odstupa već nastavlja "borbu" protiv rasizma

Predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) Sepp Blatter izjavio je da se ne namjerava povući sa svoje pozicije nakon što je izjavio da bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika