20.07.2008. / 11:34

Autor: Hrvoje Šimičević

Otmičar zrakoplova

Deportacija Zvonka Bušića vjerojatno za dva mjeseca

Nakon što bude pušten, Bušić će biti deportiran bez mogućnosti povratka u SAD

Nakon 32 godine, Zvonko Bušić danas je trebao izaći iz zatvora, ali će i dalje biti zadržan u pritvoru američkih imigracijskih vlasti, vjerojatno dva mjeseca, prenosi New York Times izjavu glasnogovornika Komisije za pomilovanje. Bušić je u američkom zatvoru proveo više od tri desetljeća nakon što je 1976. zajedno s suprugom oteo zrakoplov pozivajući na hrvatsku samostalnost uz prijetnju kako su postavili u zrakoplov bombi te još jednu na kolodvoru.

Na kraju se ispostavilo kako je bomba postojala jedino na kolodvoru, od koje je poginuo newyorški policajac, a drugi oslijepio. Bušić je uhvaćen zajedno sa suprugom i drugim počiniteljima, te je kao organizator dobio kaznu doživotnog zatvora. Ostali su dobili po 30 godina zatvora, ali su u međuvremenu pomilovani i pušteni na slobodu.

Za New York Times izjave su dali i prijatelji, kolege te obitelj poginulog policajca, izrazivši ogorčenje Bušićevim pomilovanjem. "Voljela bih da je i meni savezna vlada dala prigodu da se i ja očitujem prije njegova puštanja. Šokirana sam ovom viješću i vraća mi bolne uspomene", kazala je je udovica policajca Kathleen Murray. Nakon što bude pušten, Bušić će biti deportiran te mu neće biti dopušten povratak u SAD.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika